Anexita sau Boala inflamatorie pelvina (BIP) este o infectie a organelor reproductive feminine: uter, trompe, ovare. Cauza cea mai frecventa este reprezentata de infectiile cu transmitere sexuala, in special Chlamydia si Gonoreea, care disemineaza din vagin in uter, trompe, ovare. Uneori, si bacteriile din flora normala vaginala pot prolifera si pot duce la BIP.
Trebuie sa stiti ca un episod de boala inflamatorie pelvina scade cu 50 % sansele de a obtine o sarcina pe cale naturala iar doua sau mai multe episoade ne scad sansele cu peste 80 %.
BIP poate sa nu aiba niciun fel de simptome, astfel sa ramana nedepistata si netratata ducand la dureri cronice pelvine si infertilitate.
Simptomele si semnele BIP pot fi:
- Durere pelvina
- Durere sau sangerare la contactul sexual
- Leucoree abundenta urat mirositoare
- Sangerari intre menstre
- Disurie
- Febra si frisone in boala acuta severa
Daca in cazurile usoare pot sa nu existe simptome sau ele sa fie discrete, in cazurile severe apare durere intensa abdomino-pelvina asociata cu febra, frisone, senzatie de greata, varsaturi si trebuie sa va adresati medicului de urgenta.
In cazul in care ai vreunul din simptomele de mai sus ar trebui:
- Sa te adresezi medicului
- Sa mergi de urgenta la medic daca observi vreo rana in zona genitala, ai secretie vaginala abundenta si urat mirositoare, ai sangerari intre menstre sau usturime la urinare
- Daca ai fost expus tu sau partenerul tau la boli cu transmitere sexuala trebuie sa fii sincer cu medicul tau si sa intrebi ce teste trebuie sa faci
- Sa te testezi anual pentru infectia cu Chlamydia daca ai sub 25 de ani si esti activa sexual
Vezi articolul despre boli cu transmitere sexuala
Cauze
Mai multe tipuri de bacterii pot cauza BIP, dar cel mai frecvent intalnite sunt Chlamydia si Gonoreea, boli cu transmitere sexuala. Mai rar contaminarea cu bacterii poate sa apara dupa nastere, avort, prin perturbarea barierei de protectie de la nivelul colului uterin.
Factori de risc care cresc sansele sa apara BIP sunt:
- Sa fii cu viata activa sexuala si sa fii mai tanara de 25 de ani
- Sa ai parteneri sexuali multiplii
- Partenerul tau sa aibe si alte partenere
- Sa ai o boala cu transmitere sexuala netratata
- Contactul sexual fara prezervativ
- BIP in antecedente
- Spalaturile intravaginale
- Dispozitivele intrauterine – steriletul – pot creste riscul de BIP
Cum previi sau reduci riscul de BIP
Singura metoda de preventie 100% sigura este abstinenta.
Daca ai viata sexuala activa, folosirea corecta a prezervativului reduce sansele de a face BIP. Relatiile sexuale cu un singur partener testat si fara boli cu transmitere sexuala scad incidenta de BIP.
Complicatii
BIP netratata poate duce la formare de aderente pelvine si durere pelvina cronica si blocarea trompelor cu infertilitate. De asemenea pot aparea acumulari de puroi la nivelul trompei sau ovarului – abces tubo-ovariana care netratat poate genera o infectie sistemica.
BIP este principala cauza de aparitie a sarcinilor extrauterine, datorina formarii de aderente si tesut cicatriceal la nivelul trompelor. Sarcina extrauterina reprezinta o urgenta medicala majora.
BoaIa Inflamatorie Pelvina poate produce afectarea organelor genitale si infertilitate – imposibilitatea de a obtine sarcina.
Diagnosticul
Se face de catre medicul ginecolog tinand cont de simptome, examinarea ginecologica, culturi din vagin si col.
De asemenea medicul poste recomanda si teste de laborator din sange si urina pentru a determina gradul infectiei si raspandirea ei.
Ecografia transvaginala este de asemenea un intrument util pentru a vizualiza organele genitale interne si pentru diagnosticul abceselor.
In unele cazuri cand nu se gaseste cauza durerilor se recomanda laparoscopia diagnostica. Se introduce o camera printr-o incizie la nivelul ombilicului si se vizualizeaza organele pelvine.
Tratamentul Bolii inflamatorie pelvine include:
- Antibiotico terapie combinata.
- Tratarea si a partenerului
- Abstinenta temporara
Majoritatea pacientelor necesita tratament ambulator. Daca simtomatologia este severa medicul poate recomanda spitalizare cu tratament antibiotic si antiinflamator intravenos.
Tratamentul chirurgical este necesar foarte rar; poate fi recomandat in cazul rupturii abcesului tuboovarian.
In mod normal daca o pacienta are simptomatologie de BIP se prescriu antibiotice cu spectru larg de actiune empiric pentru cel putin 7 zile, initial. Este foarte important ca tratamentul sa fie cat mai repede inceput pentru a preveni complicatiile. Daca s-au recoltat culturi si ulterior se constata ca antibioticele initiale nu sunt tintite pe infectia depistata, antibioticoterapia se poate schimba.
Trebuie evitate anumite greseli ce duc la cronicizarea BIP, cu risc crescut de sarcini extrauterine, infertilitate si dureri pelvine cronice:
- Amanarea tratamentului creste riscul de BIP cronic
- Administrarea incompleta a tratamentului – de multe ori simptomatologia dispare inainte de vindecarea infectiei si unele paciente opresc prematur administrarea antibioticelor din diverse motive: ca sunt prea tari, ca nu mai au durere, ca in general evita medicamentele etc. Oprirea antibioticului duce la aparitia bacteriilor rezistente si deci a unor infectii mult mai greu de tratat.
- Lipsa tratamentului partenerului – de multe ori partenerul este asimptomatic si refuza medicatia, considerand-o inutila. Acest lucru este complet gresit. La reluarea activitatii sexuale partenera se va reinfecta.
- Lipsa perioadei de abstinenta in timpul tratamentului
- Automedicatia – administrarea de antibiotic luat fara prescriptie in cantitate insuficienta duce la aparitia rezistentei la terapie. De asemenea administrarea inainte de prezentarea la medic poate sa mascheze bacteriile din culturi aceastea avand rezultate fals negative.