Bolile cu transmitere sexuală sunt infecții cauzate de bacterii, viruși, paraziți ce se transmit în principal prin contact sexual oral, vaginal sau anal.
Doar 12-14% din populaţia generală îşi face analizele pentru boli cu transmitere sexuală anual.
Exista peste 20 de tipuri de boli cu transmitere sexuala. Cele mai frecvente sunt:
- Chlamydia
- Herpesul genital
- Gonoreea
- HIV/AIDS
- HPV
- Sifilis
- Trichomoniaza
- Hepatite
Majoritatea bolilor cu transmitere sexuală afectează atât bărbații cât și femeile dar multe pot cauza probleme mai serioase femeilor. De asemenea transmiterea către făt în timpul sarcinii și nașterii poate avea efecte importante asupra bebelușului.
Bolile cu transmitere cauzate de bacterii ciuperci sau paraziți pot fi tratate și vindecate cu antibiotice. În cazul infecțiilor virale nu există tratament de vindecare dar există terapii ce controlează simptomele și previn complicațiile.
Poți avea o boală cu transmitere sexuală chiar dacă ai un singur partener; cu cât ai mai mulți parteneri cu atât riscul este mai crescut.
Riscul de a lua o boală cu transmitere sexuală depinde de mai mulți factori:
- tipul infecției
- tipul de contacte sexuale practicate
- numărul contactelor sexuale
Exista in farmacii teste rapide care se pot face acasa pentru depistarea acestor boli, insa la un rezultat pozitiv trebuie sa va prezentati la medicul ginecolog.
Herpesul
Zonele care se pot infecta sunt: zona genitală, anus, rect, buze, gură, gât. Semnele și simptomele pot fi absente. Pot să apară leziuni dureroase sau care prezintă prurit în zona infectată.
Nu există tratament care să vindece infecția cu herpes, dar administrarea antiviralelor poate reduce simptomatologia și poate scurta durata simptomelor. Indivizii infectați pot transmite boala, chiar dacă nu prezintă simptome. Datorită ulcerațiilor produse infecția cu herpes crește riscul de contactare a infecției HIV.
Gonoreea
Zonele care pot prezenta primoinfecție sunt: zona genitală, tract urinar, rect, gât.
Semne și simptome:
- simptomele de la nivelul zonei genitale pot include scurgeri vaginale sau utetrale, senzație de arsură la urinare, testicule inflamate și dureroase.
- infecțiile în gât pot să nu prezinte niciun simptom. În unele cazuri se poate manifesta cu gât inflamat și roșu.
Tratamentul infecției în gât poate fi mai dificil decât cel al infecției genitale. Tratamentul constă în administrarea de antibiotice care vindecă infecția.
Trebuie testați partenerii sexuali ai persoanelor infectate și nu trebuie să existe contact sexual până la terminarea tratamentului.
Netratate infecțiile în gât se pot răspândi prin sex oral la parteneri neinfectați, se pot croniciza și da dureri articulare și leziuni cutanate – infecția gonococica diseminata.
Infecția genitală netratată la femei, poate duce la boala inflamatorie pelvină cu dureri cronice infertilitate și sarcini extrauterine, iar în timpul nașterii se pot răspândi la făt și cauza orbire, dureri articulare sau sepsis.
La bărbați poate duce la epididimită, o afecțiune dureroasă care poate duce la infertilitate.
Sifilisul
Infecția cu sifilis poate să nu prezinte inițial niciun simptom.
Pot să apară ulcerații nedureroase în zona genitală dar și pe buze, în gura, gât sau pe piele. Senzația de prurit pe palme sau talpa piciorului, dar și simptome gen răceala pot fi prezente.
Tratamentul constă în administrarea de antibiotic. Trebuie tratați toti partenerii sexuali ai persoanei infectate.
Netratat sifilisul poate evolua și poate afecta organele interne, poate da orbire, demență și chiar moarte. Femeile gravide pot transmite boala în sarcină sau în timpul nașterii, iar copii netratați pot avea întârzieri de creștere, convulsii și chiar risc de deces.
Chlamydia
Zonele ce pot fi infectate inițial sunt: zona genitală, tractul urinar, rectul, gâtul. Semnele infecției lipsesc în majoritatea cazurilor.
De cele mai multe ori simptomele nu sunt prezente nici în cazul infecției genitale, urinare sau rectale. Atunci când există, ele includ: secreție vaginală sau uretrală, senzație de usturime la urinare, testicule inflamate și dureroase.
Tratamentul consta în administrarea de antibiotice.
Netratată infecția de la nivelul gâtului poate fi transmisă partenerilor neinfectați prin sex oral. Infecția genitală netratată duce în cazul femeilor la boala inflamatorie pelvină, dureri cronice, infertilitate și sarcini ectopice.
Infecția la gravide este asociată cu greutate mică la naștere a fătului și cu nașteri premature. La nou născuți poate cauza infecții oculare și pneumonie.
HIV
Indiferent de calea de contactare a infecției cu HIV, apare o infecție generalizată în tot organismul. Simptomele pot să fie absente mulți ani de la primo-infecție care se manifestă cu simptome generale de răceală sau gripă.
Tratamentul constă în administrarea de medicație antiretrovirală care poate prelungi și îmbunătății viața pacienților HIV pozitiv dar care nu vindecă boala.
Persoanele infectate pot răspândi virusul, chiar dacă sunt pe tratament și sunt mult mai predispuse să contacteze alte infecții sau să facă diverse tipuri de cancer.
HPV
Zonele ce pot fi infectate inițial sunt: gură, gât, zona genitală, vagin, col uterin, rectul, anus.
Simptomele inițiale pot fi absente. Pacienții pot prezenta condiloame la nivelul gâtului și laringelui care pot duce la schimbarea vocii, dificultate la vorbire sau dispnee. Pot prezența condiloame genitale.
Anumite tipuri de HPV pot duce la apariția cancerelor de col, anale, peniene, de gât. Condiloamele se tratează cu aplicații locale de substanțe sau creme, prin înghețare sau chirurgical.
Trichomoniaza
Zonele ce pot fi infectate inițial sunt: gură, gât, zona genitală, vagin, penis.
Simptomele inițiale pot lipsi, mai ales la bărbați. Ele pot include: secreții vaginale sau uretrale, roșeață și prurit vaginal, senzație de usturime la urinare.
Tratamentul cu antibiotice vindeca infecția.
Cum poți preveni contactarea unei infecții cu transmisie sexuală:
- folosește prezervativul
- fă-ți regulat testarea pentru boli cu transmitere sexual
- să ai relație de lungă durată monogamă
- refuză contactul sexual cu o persoană care are leziuni genitale de orice fel
Riscul de a contacta o infecție prin contact sexual este mai mare dacă ai leziuni la nivel genital, la nivelul gurii, gingivite sau cancer oral.
Sursa foto: wikimedia.org