Candidoza vaginala este o infectie fungica care determina aparitia leucoreei abundente de culoare alba, iritatie si prurit intens la nivelul vulvei si vaginului. Este o infectie foarte frecventa, afectand peste 75 % din femei cel putin o data in timpul vietii, iar majoritatea prezinta mai mult de doua episoade.
Desi nu este considerata infectie cu transmitere sexuala, se poate raspandi prin contact sexual, mai ales oral.
Simptomele infectiei cu candida sunt:
- Prurit si iritatie la nivelul vaginului si vulvei
- Roseata si inflamatie la nivelul vulvei
- Senzatie de durere vaginala
- Senzatie de arsura in special in timpul contactului sexual si in timpul urinatului
- Leucoree abundenta de culoare alba, branzoasa
Candidoza vaginala nu este considerata o boala cu transmitere sexuala, aceasta poate fi contactata si in urma actului sexual. Vezi articolul despre boli cu transmitere sexuala.
Cauze pentru candidoza vaginala
In mod natural, flora vaginala contine un mix de bacterii care au efect protector si care stimuleaza imunitatea locala. Lactobacilii sau bacilii Doderlein sunt bacterii benefice care au rol de protectie si mentin pH vaginal natural acid, mediul defavorabil pentru dezvoltarea infectiilor.
Atunci cand flora vaginala se modifica, pot aparea infectiile vaginale, inclusiv candidoza.
Factori de risc:
- Consumul de antibiotice
- Administrarea de pilule contraceptive sau a terapiei de substitutie hormonala
- Sarcina
- Diabetul necontrolat
- Slabirea sistemului imunitar
- Contactul sexual, mai ales sexul oral – desi candidoza nu este considerata o boala cu transmitere sexuala, aceasta poate fi contactata si in urma actului sexual
Cea mai frecventă tulpina este Candida albicans. Candidoza cauzata de alte tipuri de tulpini este de obicei mai greu de tratat.
Cum prevenim infectia fungica?
- Evitarea antibioticelor sau administrarea de tratament preventiv pe parcursul tratamentului antibiotic
- Evitarea pantalonilor foarte stamti si a lenjeriei intime sintetice. Este recomandata purtarea lenjeriei de bumbac care asigura o buna ventilatie locala si impiedica aparitia unui mediu umed.
- Evitarea bailor fierbinti
- Schimbarea lenjeriei dupa efort la sala de sport si schimbarea costumului de baie dupa inot in piscine.
- Evitarea produselor de igiena intima parfumate
- Nu este recomandata spalatura vaginala
- Dieta bogata in iaurt poate avea efecte protectoare
Diagnosticul
Diagnosticul infectiei cu candida se face de catre medicul ginecolog in urma consultului si a examenului microscopic si al culturii din secretia vaginala care pot identifica tipul tulpinii dar si sensibilitatea la diverse medicamente antifungice.
Tratament
In cazul candidozei vaginale necomplicate cu simptomatologie moderata medicul va poate recomanda tratament de scurta durata cu creme si ovule vaginale, tratament medicamentos oral cu o singura doza.
In cazul infectiei cu candida recidivate – mai mult de 4-5 infectii intr-un an, cu simptomatologie mai severa, tratamentul este de obicei de lunga durata si consta in administrarea de ovule zilnic timp de 2-3 saptamani, administrarea de medicatie orala saptamanal timp de 6 luni.
In cazul infectiei recidivate si repetate trebuie administrat tratament si partenerului sexual sau trebuie sa fie folosit prezervativul.
Cateva sfaturi despre preventia candidozei vaginale la piscina: