Chisturile mamare sunt formatiuni tumorale pline cu lichid ce se gasesc in interiorul sanilor si de obicei nu sunt canceroase. La palpare sunt formatiuni rotund-ovalare mobile cu consistenta moale.
Ele pot fi unice sau multiple, se pot gasi doar la unul sau la ambii sani. Ele apar la orice varsta, dar sunt mai frecvente la femei inainte de menopauza.
Chisturile mamare pot avea urmatoarele simptome:
- la palpare – formatiune rotunda bine delimitata mobila pe planurile inferioare
- sensibilitate sau durere in zona chistului
- cresterea in dimensiuni si cresterea sensibilitatii inainte de menstra si scaderea lor dupa menstra
- secretie mamara
Chisturile mamare simple nu cresc riscul de cancer de san dar prezenta lor poate face dificila depistarea unor ale tumori.
Daca observi cresterea sau schimbarea formei si consistentei unei formatiuni la san trebuie sa mergi la medic. Orice formatiune la san trebuie evaluata imagistic.
Cauzele aparitiei chisturilor mamare
Cauzele aparitiei chisturilor mamare nu sunt bine cunoscute. Ele se dezvolta probabil datorita modificarilor hormonale si a excesului de estrogeni.
Chisturile mici de obicei nu pot fi palpate si sunt depistate in urma testelor imagistice ca ecografie sau mamografie. Chisturile mari au dimensiuni de pana la 5 cm si pot cauza discomfort.
Diagnostic
Examinarea manuala a sanilor este foarte importanta putandu-se descoperi formatiuni tumorale care te determina sa te adresezi un specialist. Medicul va examina manual sanul dar examinarea singura nu poate determina tipul formatiunii si de aceea iti va recomanda un test imagistic si eventual aspiratia cu ac fin.
Ecografia mamara este foarte importanta si poate evalua daca formatiunea este cu continut lichid sau solid. Formatiunile cu continut lichid indica chisturi mamare. Tumorile solide pot fi necanceroase ca fibroadenomul, dar pot si maligne. Daca tumora este solida biopsia poate fi indicata.
Aspiratia cu ac fin sub ghidaj ecografic este un alt pas pentru diagnosticul corect. Daca dupa aspiratia lichidului chistul dispare nu este nevoie de alte investigatii, in schimb daca acesta persista lichidul va fi dat la examen citologic si iti va fi recomandat consultul la un medic chirurg specializat pe san. Daca nu se poate extrage lichidul mamografia este necesara.
Investigatii imagistice pentru o diagnosticare corecta:
Tratament
Chisturile simple nu necesita de obicei tratament, decat daca creaza discomfort sau produc durere.
Aspiratia cu ac fin poate reprezenta o metoda de diagnostic dar si de tratament pentru chisturile simple. In cazul in care chistul persista dupa 2-3 menstruatii si creste in dimensiuni evaluarea suplimentara este necesara.
Administrarea contraceptivelor orale poate regla ciclurile menstruale si poate reduce recurenta chisturilor de san. La femeile postmenopauza cu terapie de substitutie hormonala intreruperea terapiei poate fi o solutie.
Interventia chirurgicala este considerata in chisturile de dimensiuni mari care determina discomfort sau in cele care recidiveaza si care au un continut lichid suspect.
Traumatism la nivelul sanului
Traumatismele la nivelul sanului pot fi foarte dureroase si pot duce la diverse complicatii dar ele nu duc la aparitia cancerului de san. In urma unei lovituri la san poate aparea tumefierea zonei lovite, lezarea vaselor de sange cu formarea unui hematom, lezarea celulelor grase cu aparitia necrozei tesutului gras, dar si la formarea unor noduli sau cicatrici.
Este indicat sa va prezentati la medic care poate evalua prin palpare leziunile si care poate indica investigatiile necesare.