Femeile insarcinate si partenerii lor se intreaba adeseori daca este bine sa aiba contact sexual in timpul sarcinii. Daca sarcina decurge normal atunci contactul sexual este permis ori de cate ori se doreste.
Totusi fluctuatiile hormonale, greturile si varsaturile, oboseala dar si sanii durerosi pot scadea dorinta sexuala a femeii. De asemenea starea emotionala cat si grija constanta sa nu afecteze nimic sarcina poafi fi un impediment. Spre sfarsitul sarcinii cresterea in greutate, durerile de spate pot scadea entuziasmul.
Contactul sexual poate rani fatul?
Contactul sexual nu poate rani bebelusul care este protejat atat de lichidul amniotic cat si de peretii uterini. Orgasmul poate produce mici contractii uterine care de obicei sunt trecatoare si nu este dovedit in studii ca pot duce la pierderea sarcinii.
Totusi, ca masura de protectie, unii medici recomanda evitarea contactului sexual in ultimele saptamani de sarcina deoarece sperma contine prostaglandine (aceeasi hormoni folositi pentru inducerea nasterii) ce pot declansa contractii si travaliul.
Contactul sexual insa poate fi recomandat femeilor care au depasit termenul pentru a ajuta la declansarea travaliului.
Dorinta sexuala in timpul sarcinii variaza de la femeie la femeie, unele femei au un apetit sexual mai crescut altele nu. De asemenea dorinta sexuala poate varia in sarcina pe masura ce apar modificari hormonale si modificari ale corpului. Unele femei se pot simti prea grase datorita cresterii abdomenului in timp ce altele se pot simti mai sexi datorita cresterii sanilor. Cresterea fluxului de sange in zona pelvina poate creste sensibilitate si poate duce la cresterea placerii dar poate de asemenea sa duca la angorjarea zonei genitale ce pentru unele femei nu este placuta. Cresterea volumului sanilor, dar si a sensibilitatii dureroase poate fi neplacuta in primul trimestru.
Trebuie evitate anumite pozitii?
Orice pozitie sexuala este permisa atat timp cat nu prezinta discomfort pentru gravida. In principiu doar experimentand puteti decide ce pozitii sunt potrivite pentru dumneavoastra.
In a doua jumatate a sarcinii anumite pozitii pot determina discomfort. Pozitia misionarului ar trebui evitata pentru ca greutatea fatului sa nu preseze vasele mari si sa duca la aparitia starii de rau si lesin.
Sexul oral sau anal este permis?
Sexul oral este sigur in sarcina. Totusi in cazuri foarte rare un jet de aer suflat in vagin poate duce la aparitia embolismului care este o afectiune amenintatoare de viata pentru fat.
Sexul anal poate fi neplacut datorita aparitiei hemoroizilor, iar sexul vaginal dupa cel anal favorizeaza aparitia infectiilor vaginale ce pot afecta sarcina.
Bolile cu transmitere sexuala?
Trebuie sa stiti ca sarcina nu protejeaza de bolile cu transmitere sexuala si daca nu cunoasteti istoricul partenerului folosirea prezervativului este obligatorie pentru a evita infectarea cu HIV, HERPES, Chlamydia ce pot afecta si bebelusul.
Cand nu este permis contactul sexual in sarcina?
Trebuie sa stiti ca sarcina nu protejeaza de bolile cu transmitere sexuala si daca nu cunoasteti istoricul partenerului folosirea prezervativului este obligatorie pentru a evita infectarea cu HIV, HERPES, Chlamydia ce pot afecta si bebelusul.
Contactul sexual este interzis si poate fi periculos in sarcina in urmatoarele situatii:
- Amenintare de avort sau istoric de avorturi spontane
- Risc crescut de nastere prematura
- Sangerare vaginala
- Ruperea membranelor
- Sarcina multipla
- Contractii uterine
- Placenta praevia
- Deschiderea colului uterin si incompetenta cervico-istmica
Dupa nastere, cand pot avea contact sexual?
Dupa nastere, indiferent daca ai nascut prin operatie cezariana sau natural trebuie sa permiti orgamismului sa se vindece. De obicei contactul sexual este permis dupa 6 saptamani, cand colul s-a inchis, sangerarile au disparut si plaga de epiziotomie s-a cicatrizat. Trebuie de asemenea sa stii ca trebuie sa folosesti protectie pentru a evita alta sarcina.