Contraceptia de urgenta poate preveni sarcina dupa un contact sexual neprotejat sau dupa un contact sexual la care protectia a esuat – de exemplu: ruperea prezervativului sau neadministrarea corespunzatoare a contraceptivelor orale.
Exista doua tipuri de contraceptie de urgenta:
- Pastila de a doua zi
- Montarea unui dizpozitiv intrauterin – sterilet
Cum functioneaza pastila de a doua zi?
Pastila de a doua zi are 3 moduri de a acţiona: fie prin intarzierea ovulatiei, fie prin blocarea ovulatiei, fie prin modificarea endometrului astfel incat implantarea sa nu se produca.
Trebuie sa stiti ca ovocitul este fertilizat in treimea externa a trompei iar embrionul rezultat calatoreste apoi prin trompa si in 5-12 zile ajunge in uter unde se produce nidarea. Pana in momentul nidarii nu avem cum sa stim daca suntem insarcinate.
Cand se administreaza pastila de a doua zi?
Pentru a fi cat mai eficienta pastila de a doua zi trebuie administrata cat mai repede dupa contactul sexual neprotejat. De obicei se recomanda administrarea primei doze in primele 24 de ore apoi la 12 h distanta trebuie administrata si a doua doza.
Trebuie sa stiti ca daca aveti si alte contacte sexuale neprotejate dupa administrarea pastilei de a doua zi puteti ramane insarcinata. Pastila de a doua zi nu trebuie folosita ca o forma de contraceptie ci doar ca o metoda de urgenta. In cazul in care ati avut contact sexual neprotejat sau metodele de protectie au esuat in acelasi ciclu menstrual trebuie administrata alta doza.
Trebuie de asemenea sa stiti ca daca vomitati in primele 2-3 ore de la administrarea pastilei trebuie sa administrati alta.
Cine poate folosi pastila de a doua zi?
Majoritatea femeilor poate administra pastila de a doua zi ca metoda de contraceptie de urgenta, chiar si femeile care nu pot folosi contraceptive orale.
Administrarea este contraindicata in cazul in care sunteti alergica la vreunul din componentele pastilei sau daca aveti un tratament ce interactioneaza cu compusii pastilei ca:
- Medicatie anti TBC, anti HIV sau antiepileptice
- Medicatie pentru stomac ca inhibitorii de pompa de proton
- Unele antibiotice ca rifampicina sau rifabutina
Exista insa si reactii adverse care nu sunt comune, dar sunt grave si trebuie sa anuntati medicul imediat daca ele apar :
In aceste cazuri pastila de a doua zi poate sa nu isi faca efectul. De asemenea efectul poate sa nu apara si sarcina sa nu fie prevenita in cazul femeilor cu indice de masa corporala mare – supraponderale sau obeze.
In timpul alaptarii unele tipuri de produse pot fi administrate fara afectarea bebelusului dar multe nu sunt testate. Cel mai indicat este fie sa vorbiti cu medicul dv, fie cu farmacistul, fie sa cititi prospectul.
Ce efecte adverse pot aparea la administrarea pastilei de a doua zi?
In timpul alaptarii unele tipuri de produse pot fi administrate fara afectarea bebelusului dar multe nu sunt testate. Cel mai indicat este fie sa vorbiti cu medicul dv, fie cu farmacistul, fie sa cititi prospectul.
Nu exista efecte adverse grave sau pe termen lung dupa administrarea pastilei de a doua zi.
Pot sa apara:
- Dureri de cap
- Greata, varsaturi , dureri de burta
- Stare de rau generala
Trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra daca simptomele persista sau daca:
- Menstruatia intarzie mai mult de 7 zile
- Mentruatia este mai putin abundenta sau mai scurta decat de obicei
- Daca aveti durere de burta instalata brusc pe una din partile abdomenului inferior deoarece in unele cazuri, rare, poate aparea implantarea embrionului la nivelul trompei – sarcina ectopica
Steriletul ca metoda de contraceptie de urgenta este cea mai eficienta metoda. Mai putin de 1% din paciente raman insarcinate
Cine poate folosi steriletul?
Majoritatea femeilor poate folosi steriletul, incluzandu-le si pe cele HIV pozitiv.
Steriletul poate fi contraindicat in caz de :
- Infectie cu transmitere sexuala netratata
- Boala inflamatorie pelvina
- Malformatii uterine sau ale colului
- Prezenta sarcinii
Steriletul nu interactioneaza cu medicatia pe care o administrati si poate fi utilizat fara probleme daca alaptati.
Efectele adverse ale dispozitivelor intrauterine sunt foarte rare dar pot include:
- Dureri pelvine
- Infectii
- Menstruatii abundente si sangerari intermenstruale
- Risc de perforare a uterului
De retinut despre contraceptia de urgenta:
- Contraceptia de urgenta nu este o metoda de contraceptie – ea trebuie folosita doar in situatii neprevazute
- Mergeti si discutati cu medicul dv despre metode de contraceptie pe care le puteti folosi
- Pastila de a doua zi trebuie administrata in primele 72 h de la contactul sexual neprotejat- cu cat e administrata mai repede cu atat e mai eficienta
- Steriletul trebuie montat la maxim 5 zile de la contactul neprotejat
- Steriletul este mult mai eficient ca pastila
- Administrarea pastilei de a doua zi poate duce la apatitia senzatiei de greata, a durerilor de cap si poate deregla menstra
- Contraceptia de urgenta nu are efecte secundare grave sau pe termen lung