Deoarece am primit foarte multe emailuri si mesaje cu intrebari legate de infectia COVID-19 si sarcina vin in intampinarea voastra cu cateva raspunsuri preluate de la Centrul de control si preventie a bolilor din SUA.
Sunt femeile gravide mai susceptibile la infectie si au un risc mai crescut de boala severa, mortaliate si morbiditate cu COVID-19, comparat cu populatia generala?
Nu avem informatii publicate in rapoarte stiintifice legate de susceptibilitatea femeilor gravide la COVID-19. Totusi e bine de retinut ca modificarile imunologice si fiziologice din sarcina le fac pe femeile insarcinate sa fie mai susceptibile la infectii virale respiratorii si la evolutia catre forme mai severe.
In cazurile de infectie cu SARS-CoV si MERS-CoV s-a observat apatiatia unor forme mai severe de boala cu cresterea mortalitatii si morbiditatii la femeia gravida in comparatie cu populatia generala.
Femeile insarcinate trebuie sa respecte masurile de preventie generale pentru a evita imbolnavirile.
Exista riscul de a avea complicatii in sarcina si de a avea malformatii fetale in cazul infectiei cu COVID-19?
Nu avem informatii legate de efectele asupra fetilor datorate infectiei cu COVID-19 din timpul sarcinii. In cazul infectiilor cu tulpini de corovavirus inrudite ca SARS-CoV and MERS-CoV s-a constatat cresterea riscului de avort spontan, cresterea riscului de nastere prematura, greutate mica la nastere si de fat mort la nastere. De asemenea febra in primul trimestru de sarcina se stie ca poate avea efecte teratogene si creste riscul de diverse malformatii fetale.
Se poate transmite virusul COVID-19 de la mama la fat sau nou-nascut?
Din informatiile pe care le avem pana acum se crede ca infectia cu COVID-19 este raspandita prin contact direct cu o persoana infectata sau prin atingerea obiectelor infectate si ducerea mainii la fata. Nu se stie deocamdata daca exista trasmitere verticala in timpul sarcinii si nasterii. Totusi din datele putine care exista in cazuri limitate recente publicate, niciun nou-nascut nu a avut teste pozitive pentru COVID-19, si virusul nu a fost detectat nici in lichidul amniotic nici in laptele matern.
Pot bebelusii nascuti din mama infectate cu COVID-19 sa aibe probleme de sanatate pe termen lung?
In acest moment nu se cunosc efectele pe termen lung ale nou-nascutilor infectati cu COVID-19 sau expusi la COVID-19 in utero. In general, prematuritatea si greutatea mica la nastere sunt asociate cu efecte adverse pe termen lung.
Infectia materna cu COVID-19 se poate transmite prin alaptare?
Trasmiterea de la om la om se face prin contact cu o persoana infectata cu COVID-19 si se crede ca apare datorita imprastierii picaturilor de saliva prin tuse sau stranut.
Pana in acest moment din datele raportate nu exista dovezi ale prezentei virusului in laptele matern. Nu se cunosc informatii legate de transmiterea in timpul alaptarii.
Cum previi infectia cu coronavirus? Preluare de pe www.ms.ro
- Spălați-vă mâinile de multe ori;
- Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
- Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile;
- Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți;
- Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;
- Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
- Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
- Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
- Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
- Animalele de companie nu transmit coronavirus.