Decizia de a avea un copil este un pas foarte important care necesita foarte multa comunicare intr-un cuplu.
Cand suntem tineri si avem un/o prieten/a si am depasit o anumita varsta parintii, bunicii, in general familia ne tot preseaza sa ne casatorim. Dupa ce ne casatorim urmatoarea intrebare este cand facem copii. Nu toate cuplurile sunt pregatite imediat dupa casatorie sa ia aceasta decizie si aceasta presiune din partea celorlalti nu este binevenita.
Primul pas in luarea acestei decizii este initierea conversatiei cu partenerul.
In majoritatea cazurilor discutiile legate de copii sunt purtate de cuplu inca din timpul tatonarii relatiei. Astfel aflam daca partenerului nostru ii plac copiii, cand planuieste sa aiba copii, ce ingrijorari are legat de cresterea copiilor, cati copii isi doreste.
Sa devii parinte este ceva foarte important ce aduce multa bucurie dar presupune si efort si mult consum de energie, cateodata chiar si schimbare planurilor de viitor pentru a corespunde nevoilor copilului. Nu exista un moment “optim”! situatia fiecaruia este diferita si decizia de a avea un copil este o decizie personala pe care numai tu sau cuplul tau o puteti lua.
Trebuie luate in considerare anumite aspecte inainte de a decide sa avem un copil ca: situatia financiara, cariera si efectele asupra acesteia, timpul de care dispunem etc…
Trebuie sa va intrebati daca va plac copiii, ce efect ar avea aceasta decizie asupra carierei dv si daca va permiteti financiar (sa cresti un copil poate fi destul de costisitor inca din primii ani din viata).
Chiar daca vrem sau nu sa recunoastem sarcina si nasterea necesita niste sacrificii din partea femeii si trebuie sa ne gandim cum si cat timp ne permitem sa stam acasa in timpul ultimelor luni de sarcina si dupa nastere, daca ne va fi afectata cariera, daca este momentul potrivit.
In Romania si tatal poate beneficia de concediu de crestere a copilului pana la 2 ani.
De asemenea trebuie sa ne gandim si la starea noastra si a partenerului de sanatate, sa incercam sa rezolvam problemele de sanatate care pot afecta fertilitatea si sarcina. In cazul in care avem boli cronice trebuie sa mergem la control de specialitate si sa ne documentam daca aceste afectiuni ne pot afecta conceperea, sarcina, nasterea.
Trebuie sa ne asiguram ca avem o relatie stabila si bazata pe dragoste, respect deoarece un copil necesita foarte multa atentie si foarte mult timp acordat si nu vom mai avea acelasi timp de petrecut impreuna ca si cuplu.
Nu trebuie sa luam decizia de a avea copii pentru a repara o relatie sau o casatorie deoarece stresul emotional ne poate afecta si sarcina dar poate termina definitiv relatia.
Copilul trebuie sa fie dorit si iubit inca dinainte de a se naste si nu trebuie sa fie un pansament pentru problemele noastre.
Cele mai multe cupluri mi-au spus ca a fost cea mai buna decizie din viata lor!
Totusi trebuie sa stim ca fertilitatea scade odata cu cresterea in varsta, mai ales varsta materna si amanarea primului copill dupa 35 de ani poate duce la aparitia unor probleme de infertilitate.
Vezi pagina rezerva oviarina.
Daca este momentul potrivit pentru dv si ati luat decizia de a aduce pe lume o minune mica speram ca site-ul meu sa va insoteasca in aceasta nepretuita experienta si sa va furnizeze toate informatiile de care aveti nevoie.