Cuplurile la care femeia are varsta sub 35 de ani trebuie sa se prezinte la medicul specialist in infertilitate dupa 1 an de incercari nereusite de a obtine sarcina. Fertilitatea scade odata cu cresterea varstei mamei, asa ca intre 35-40 ani trebuie sa se prezinte la specialistul in infertilitate dupa 6 luni de incercari, iar cele de peste de 40 de ani dupa 3 luni.
Spre deosebire de alte boli cand trebuie investigata si tratata o singura persoana, in cazul infertilitatii trebuie investigate si tratate doua persoane diferite.
La prima vizita la specialistul in infertilitate va face o anamneza amanuntita pentru ambii parteneri.
Pentru evaluarea fertilitatii feminine medicul va recomanda:
- Examen fizic general ce va cuprinde istoricul medical, date despre ciclul menstrual, date despre alte sarcini. De asemenea se va efectua si examinare ginecologica, ce va cuprinde si ecografie transvaginala
- Profilul hormonal – hormonii hipofizari sexuali, hormonii tiroidieni, prolactina
- Testarea rezervei ovariene
- Evaluarea ovulatiei
- Evaluarea permeabilitatii tubare – histerosalpingografie
- Histeroscopie / Laparoscopie exploratorie
- Teste pentru boli cu transmitere sexuala
Principala si prima investigatie efectuata pentru evaluarea fertilitatii masculine este spermograma.
De asemenea medicul mai poate indica:
- Examen fizic general
- Profil hormonal
- Culturi uretrale si spermocultura
- Teste pentru boli cu transmitere sexuala
- Test halosperm
Exista cativa factori de risc care pot favoriza aparitia infertilitatii:
- Varsta – cresterea varstei materne reprezinta cel mai important factor de risc. Dupa 30 de ani numarul si calitatea ovocitelor scad deci si sansa de a ramane insarcinata. Din ultimele studii se pare ca si varsta paterna inaintata duce la scaderea sanselor de a obtine sarcina si in acelasi timp creste riscul de aparitie a schizofreniei si autismului.
- Tulburari alimentare – anorexia – femeile foarte slabe care sufera de tulburari de alimentatie au probleme serioase de infertilitate datorate lipsei ovulatiei si de multe ori si a menstruatiilor.
- Expunerea la substante chimice- anumite pesticide, ierbicide, metale si solventi pot afecta fertilitatea atat la femei cat si la barbati.
- Stresul psihic – studiile arata ca ovulatia la femei cat si productia de sperma la barbat pot fi afectate de stresul psihic.
- Regim alimentar vegetarian sau vegan – persoanele vegetariene sau vegane pot avea carente de fier, acid folic, zinc si vitamina B12 ce pot duce la infertilitate
- Antrenamente fizice intense – femeile care desfasoara activitati sportive in exces sau sportivele de performanta pot avea probleme ovulatorii.
- Fumatul – afecteaza fertilitatea atat la femeie cat si la barbat.
- Consumul de alcool si droguri– consumul excesiv de alcool afecteaza calitatea spermei. Consumul moderat de alcool nu pare sa afecteze calitatea spermei, dar poate sa scada fertilitatea in cazul barbatilor cu un numar deja scazut de spermatozoizi.
- Sedentarismul – scade fertilitatea atat la femei cat si la barbati
- Bolile cu transmitere sexuala – infectia cu Chlamydia poate duce la blocarea trompelor.
- Obezitatea – s-a constatat lipsa ovulatiei si scaderea fertilitatii la femeile cu indice de masa corporala peste 30. De asemenea obezitatea creste riscul de a avea o spermograma modificata pentru barbati.
Infertilitatea poate fi tratata!
Infertilitatea se poate trata cu diverse metode: de la medicatie la tratamente chirurgicale.
Unele probleme de infertilitate sunt mai usor de tratat decat altele.
Infertilitatea este o boala speciala unde nu se investigheaza si se trateaza decat o persoana ci doua persoane in acelasi timp. Tratamentul trebuie individualizat pentru fiecare cuplu in parte si depinde de: varsta materna, cauzele infertilitatii, durata infertilitatii, starea generala de sanatate.
Cuplul trebuie sa participe la o discutie cu medicul specialist in infertilitate, o discutie interactiva in care sa i se explice si sa inteleaga mai bine fiziologia reproducerii. Trebuie sa stie ca spermatozoizi traiesc in medie 72 de ore in timp ce ovocitul traieste doar 24 de ore, de aceea sansele cele mai mari de a obtine sarcina sunt inainte de ovulatie.
In general pe masura ce varsta materna creste in special dupa 35 de ani, sansele de a obtine o sarcina sunt din ce in ce mai mici. De aceea daca femeia are mai mult de 35 de ani medicul poate recomanda direct o procedura de reproducere umana asistata sarind etapele de tratament medicamentos si/sau chirurgical.
Daca exista disfunctii ovulatorii se poate incepe cu tratamente medicamentoase, care pot induce ovulatia si prin monitorizarea ecografica si hormonala se poate sincroniza mai bine momentul ovulatiei cu contactul sexual crescand sansele de obtinere a sarcinii.
Se poate apela la tratamente chirurgicale care pot indeparta chisturi, fibroame si pot restaura anatomia aparatului genital.
Exista de asemenea tratamente medicamentoase pentru barbati ce pot imbunatati sperma, dar si tratamente chirurgicale.
Daca aceste tratamente de prima linie nu functioneaza sau nu sunt suficiente, atunci se trece la tehnici de reproducere umana asistata precum: inseminarea intrauterine, fertilizarea in vitro, injectia intracitoplasmatica de sperma.
Sursa foto: pxhere.com