1. Tulburarea dorinței sexuale (Hypoactive Sexual Desire Disorder – HSDD) – cea mai comună patologie ce afectează 8,3% dintre femeile cu vârste cuprinse între 30-70 de ani. Este caracterizată de dorință scăzută sau chiar absența dorinței de activitate sexuală.
2. Tulburarea excitației sexuale (Female Sexual Arousal Disorder – FSAD) – se asociază frecvent cu Deficiența de orgasm (5%). Este caracterizată de inabilitatea recurentă și persistentă de excitare sau de menținere a excitării pe parcursul întregului act sexual. Se poate asocia cu deficiență de lubrefiere sau de tumefiere locală – ambele fiind un răspuns normal al organismului în fata excitării. Cu toate că aceasta poate avea atât cauze psihologice cât și fizice – cele din urma par a fi inculpate în 30-80% dintre cazuri.
3. Anorgasmia – Deficiența de Orgasm (Female Orgasmic Disorder -FOD) – se poate întâlni izolat (3,4-5,8%) sau asociată Defiecientei de Excitare.
4. Dispareunia – durere în timpul actului sexual ce nu se datorează lubrefierii sau vaginismului (8-22%). Vaginismul – spasm (1-6%)
În lume aproximativ 40% dintre femei suferă de disfuncții sexuale până la punctul în care acestea duc la stres psihologic major, 50% dintre femeile de orice vârstă resimt dureri în timpul actului sexual – scăzându-le capacitatea de excitare și de obținere a orgasmului.
- Libidou scăzut Libidoul femeii fluctuează în mod natural de-a lungul anilor. Aceste fluctuații țin atât de factori psihologici (precum începerea sau finalizarea unei relații) dar și de factori precum sarcina, menopauza sau diverse medicamente sau diverse patologii genitale. În multe cazuri, femeile care ni se adresează suferă de absenta dorinței sexuale ce cauzează stress pe termen lung, și părăsesc cabinetul cu diagnosticul de tulburări de dorință sexuala (HSDD).
O-Shot și G-Shot sunt tehnici care s-a constatat că îmbunătățesc placerea sexuală. În multe cazuri recurgem la asocierea celor 2 terapii pentru rezultate optime. Se pot face intre 3 și 6 ședințe la 1 lună distanța care se pot repeta anual.
- Lubrefiere nesatisfăcătoare . Aceste fluctuații țin atât de factori psihologici (precum începerea sau finalizarea unei relații) dar și de factori precum sarcina, menopauza sau diverse medicamente.
O-Shot și G-Shot sunt tehnici ce se pot aplica pentru îmbunătățirea acestei simptomatologii. În multe cazuri recurgem la asocierea celor 2 terapii pentru rezultate optime. Numărul de ședințe necesar este de obicei 3.
- Anorgasmia – Inabilitatea de a obține orgasm Anorgasmia sau inabilitatea de a avea orgasm este prezenta mult mai frecvent în cazul femeilor decât în cazul bărbaților. Aproximativ 10-25% dintre femeile de toate vârstele nu au experimentat niciodată un orgasm și aproximativ 1/3 dintre femei și-au pierdut capacitatea de a avea orgasm datorită durerilor pelvine cronice asociindu-se în multe cazuri cu lubrefierea deficitară, scăderea libidoului, vulvodinia și dispareunia.
O-Shot și G-Shot sunt sunt tehnici care s-a constatat că îmbunătățesc placerea sexuală dar nu tratează lipsa orgasmului. În multe cazuri recurgem la asocierea celor 2 terapii pentru rezultate optime. Numărul de ședințe este de minim 3.
- Dureri în timpul contactului sexual
Durerile din cursul actului sexual pot avea numeroase cauze printre care enumerăm:
• Vaginismul – se referă la smasmul dureros al musculaturii vaginale
• Vulvodinia – durere cronică ce afectează organele sexuale externe – labia, clitorisul sau introitul. Cauzele acesteia sunt încă necunoscute.
• Infecțiile vaginale – dintre care patologii comune precum candidozele, vaginoza bateriană sau chiar infecțiile cu transmitere sexuală associate sau nu bolii inflamatorii cronice.
• Endometrioză
• Patologii ovariene/de corp uterin
• Menopauza – durerea apare frecvent datorită uscăciunii vaginale și a pierderii elasticității mucoasei vaginale.
Durerea în timpul contactului sexual se tratează în funcție de cauza ei.
La pacientele cu vaginism vulvodinie injectarea de botox asociată cu terapia PRP poate avea efecte favorabile. Pentru pacientele la menopauză trebuie asociate mai multe terapii cea estrogenica, PRP și terapie LASER sau RF.
- Incontinența urinară de efort se referă la pierderea de urină în cursul anumitor activități fizice precum tusea, strănutul, ridicarea de obiecte grele, schimbarea de poziție sau exercițiu fizic. Aceasta se datorează laxității musculaturii pelvine și a sfincterului muscular al uretrei cauzate de nașteri, leziuni în zona uretrei, medicamente dar și alti factori necunoscuți. Pentru tratamentul incontinenței urinare de efort există o serie de intervenții chirurgicale cu rezultate bune care se recomandă atunci când gradul de cistocel sau rectocel este crescut. La multe paciente însă este de preferat evitarea sau amânarea intervenției chirurgicale – mai ales pacientele tinere și cele în cazul cărora aceasta patologie nu este invalidantă.
De obicei se recomandă terapii combinate – terapia PRP 3-6 ședințe asociată cu terapia LASER sau RF.
- Lichen scleros Lichenul scleros este o boală autoimună ce afectează pielea din zona genitală și anală dar rămâne nediagnosticată de cele mai multe ori.
Care sunt simptomele? În cazul unei afectări ușoare simptomele pot să lipsească. Dacă aceastea apar pot fi următoarele:
• Pete mici albe la nivelul tegumentului
• Pete ce se aglutinează generând subțierea tegumentului la nivel local.
• Fisuri la nivelul tegumentului
• Prurit (mâncărime) la nivel local.
• Durere
• Sângerare
• Papule
Cum se diagnostichează?
În mod normal diagnosticul acestei patologii necesită biopsierea tegumentului local. În cazurile severe, însă, un examen clinic este, de cele mai multe ori, suficient.
Cum o tratam?
Datorită naturii autoimune a acestei patologii modalitățile de tratament sunt limitate. Terapia PRP – 4-6 sesiuni asociată cu terapie LED , injecții cu colagen poate avea efecte benefice importante.
- Dureri cronice perineale în urma nașterii (cicatrice epiziotomie) Cicatricile rezultate în urma nașterii pe cale vaginală, fie rezultate în urma epiziotomiei sau a rupturilor pot deveni dureroase. De cele mai multe ori durerea din timpul contacului sexual se datorează țesutului cicatriceal nevascularizat, inextensibil și uneori contractil.
Terapia PRP asociată terapia LED, cu injecții cu colagen 3-6 ședințe are efecte benefice.
O-SHOT
Ce este O-Shot și cum funcționează?
O-Shot sau Orgasm – Shot este denumirea dată procedurii de injectare a PRP la nivelul punctelor de interes din zona genitală. Aceasta presupune injectarea de plasma îmbogățită cu trombocite la nivelul clitorisului și a peretelui vaginal și labiilor generând o producție crescută de colagen și elastină. Acestea sunt proteine proprii organismului implicate în procesul de reparare și rejuvenare, iar tratamentul PRP acționând ca un simplu catalizator.
Cum se obține și cum se utilizează PRP-ul?
Se recoltează sângele pacientei care, în continuare, va fi centrifugat pentru a separa doar plasma și trombocitele de restul de celule. Pacienta căreia i s-a aplicat local cremă anestetică este injectată la nivelul clitorisului și al peretelui vaginal cu plasma îmbogățită cu trombocite. Procedura durează, în totalitate, sub 30 de minute, făcând-o accesibilă chiar și persoanelor ocupate. Injectarea este foarte puțin dureroasă și de scurtă durată.
Ce se întâmplă în urma tratametului?
Majoritatea femeilor încep să simță îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește intensitatea orgasmului și a lubrefierii începând cu primele zile (mai rar) până la 1-3 săptămâni după injectare
De cate ședințe este nevoie pentru a resimți efectele?
Numărul de ședințe necesare depinde de la caz la caz. În majoritatea cazurilor după o singura ședință apare îmbunătățirea simptomatologiei, dar indicația e de 3-6 ședințe la 1 luna distanta în funcție de rezultate.
Cât durează efectul terapiei? Efectele acestui tratament durează de obicei intre 12 și 18 luni, motiv pentru care sugerăm ca repetarea tratamentului să se facă după 12 luni.
G-SHOT
Ce este G-Shot și cum funcționează? G-Shot este denumirea dată amplificării ariei G cu fillere (acid hialuronic) sau injectării cu PRP. Acidul hialuronic folosit pentru aceasta procedură este conceput special pentru sfera genitală având ca efecte reducerea uscăciunii vaginale și îmbunătățirea calității mucoasei vaginale. Datorită locului de injectare (suburetral) acesta creează un efect volumetric schimbând unghiul uretrei – asemănător tehnicilor chirurgicale (bandeletă suburetrală).
Ce se întâmplă în urma tratametului?
Efectele încep să apară imediat datorită efectului volumetric dat de injectarea de acid hialuronic și continua să apară pe parcursul următoarelor zile prin inbunatatirea lubrefierii mucoasei vaginale. Prin schimbarea unghiului uretral datorită efectului volumetric îmbunătățește mult simptomatologia incontinentei urinare de efort.
N.B. Menționăm faptul că aceasta procedură nu este eficientă în tratamentului imperiozității micționale.
De câte ședințe este nevoie pentru a resimți efectele și cât durează efectul acesteia? Injectarea cantității necesare de acid hialuronic se face într-o singura ședință. Efectele încep să dispară odată cu rezorbtia acidului hyaluronic, depinzând de la caz la caz. De obicei, repetarea procedurii se face la 4-9 luni sau oricând simte nevoia pacienta.