E sezonul gripei, gravidele fac parte din grupul de risc, de aceea e important ca acestea să aibă grijă. Dr Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului şi reproducere umană asistată/FIV ne-a explicat ce are de făcut o gravidă dacă se îmbolnăveşte de gripă.
Pericolele gripei în sarcină pentru mamă şi făt
În timpul sarcinii sistemul imunitar este mai slab. În plus, apar modificări pulmonare şi ale sistemului cardiovascular pentru a permite dezvoltarea fătului. De aceea femeile gravide şi lăuze luptă mai greu cu infecţiile şi se pot infecta mai uşor, inclusive complicaţiile pot fi mai severe.
“Dacă faci gripa în sarcină, eşti mai predispusă să faci complicaţii severe care îţi pot pune viaţa în pericol. Una din cele mai frecvente complicaţii ale gripei este bronşita care poate duce la pneumonie. Alte complicaţii cu care te poţi confrunta pot fi otita medie, şocul septic, meningita sau encefalita”, precizează dr. Erna Stoian.
Riscurile la care este supus fătul în funcţie de trimestrul de sarcină
“Trebuie să ştii că febra, mai ales în trimestrul întâi, este teratogenă şi este asociată cu defecte congenitale cum ar fi defectele de tub neural (defecte ale creierului şi ale coloanei vertebrale)”, spune medicul care recomandă să ai grijă să nu faci febră pe tot parcursul sarcinii.
Contactarea virusului gripal în al treilea trimestru de sarcină poate duce la declanşarea prematură a travaliului şi la naştere premature. Din păcate, în cazuri grave, chiar la decesul bebeluşului în prima săptămână de viaţă.
Citeşte tot articolul pe csid.ro