Mama
In aceasta saptamana uterul inca in pelvis creste. Veti simti nevoia urinarii mai dese pentru ca uterul apasa pe vezica urinara situata in fata lui.
Este posibil sa nu se vada inca burtica dar sa simti ca te string la mijloc sau in dreptul sanilor rochitele sau bluzele.
Uterul creste si tractioneaza ligamentele ovariene si poti simti dureri sau crampe usoare de o parte si de alta a abdomenului inferior. Aceste dureri usoare nu va cauzeaza nimic rau doar suparare. Daca sunteti speriata de durere mai bine consultati medicul dvs.
Hormonii continua sa creasca si pot persista greturile si varsaturile pana la 16-18 saptamani de sarcina, la unele gravide chiar toata sarcina. Hormonul hCG care creste in aceasta perioada ajutand sarcina sa se implanteze, se comporta ca un hormon tiroidian si poate da greturi si varsaturi.
Hormonul hCG si progesteronul cresc si pot determina si cresterea debitului cardiac respectiv a circulatiei sanguine conferind o imbujorare a faciesului gravidei, de asemenea cantitatea de sebum creste si determina stralucirea fetei. De aceea gravidele au o stralucire a fetei, sunt frumoase. Crescand debitul cardiac puteti pana va adaptati sa simtiti o senzatie neplacuta de oboseala, ameteala, dureri de cap. Unghiile si parul gravidelor pot creste mai repede.
La cele care aveau acnee inainte de sarcina aceasta se poate accentua in timpul sarcinii din nefericire.
Sanii cresc sub impulsul productiei de estrogeni si progesteron si pot fi inca durerosi pentru ca se dezvolta in continuare glandele mamare care vor produce lapte. Ii puteti simti grei si plini. In jurul mameloanelor, areolele mamare se pigmenteaza se inchid la culoare, devenind brun rosietice, apar tuberculii Montgomery niste umflaturi mici si reteaua Haller (o vascularizatie mai accentuata la nivelul sanilor).
Constipatia poate deveni o problema in sarcina si este bine sa o discuti cu doctorul tau. Dieta ar trebui sa contina mai multe fibre, eventual poti lua dimineata miere si apa rece, prune uscate puse de seara in apa pana dimineata, sa bei multa apa.
Nu se recomanda folosirea laxativelor in sarcina.
Veti creste in greutate dar foarte putin, in mod normal sub un kilogram. Traim intr-o societate care pune accent pe silueta, unele din dvs se pot simti grase si urate, daca iau mai mult in greutate. Unele din aceleasi motive au impresia ca partenerii lor le vad grase si urate si nu doresc sa mai faca dragoste cu ele.
Gravidele sunt frumoase dar dorinta sexuala poate scadea la unele si creste la altele. Hormonii va fac vaginul mult mai lubrefiat la contactul sexual, lucru care place mult partenerului. De asemenea masajele, atingerile in anumite zone erogene pot sa va creeze placere in cuplu, intensifica senzualitatea si la contact sexual. Incercati sa comunicati cu partenerul dvs in acest sens este o alta etapa a vietii care va poate lega mult mai mult unul de altul.
Bebelusul tau
Puiutul tau are in saptamanana 11 aproximativ 50mm lungime(CRL) si femurul ii masoara aproximativ 7mm si cantareste aproximativ 8 grame.
De acum viitorul copil nu mai este un embrion si devine fat. Din aceasta saptamana are organele la locul lor si va avea o crestere rapida in lungime, astfel ca la sfarsitul saptamanii a 14-a CRL se dubleaza. In aceasta saptamana, capul va fi aproximativ cat jumatate din corp dar isi mai incetineste cresterea. Fata este turtita, ochii sunt departati cu pleoapele lipite si urechile jos implantate incep sa urce si se aseaza pe partea laterala a capului.
Aparatul genital feminin este similar cu cel masculin pana la sfarsitul saptamanii 11, cand mugurii genitali externi se transforma fie in penis fie in clitoris si labii mari care se pot evidentia. Exista inca intestinele herniate in afara corpului la nivelul cordonului ombilical pana la jumatatea saptamanii 12. La sfarsitul saptamanii 13 intestinele se reintorc in abdomen.
In saptamina 11 ficatul este locul major al eritropoezei, (unde se formeaza celulele rosii sanguine). La sfarsitul saptamanii 14 eritropoeza va scadea in ficat si va incepe in splina.
Formarea urinii incepe intre saptamanile 11 si 14 si urina se elimina in lichidul amniotic prin uretra.
Fatul inghite lichidul amniotic si produsii de degradare sunt transferati in sangele matern prin traversarea membranelor placentare.
Placenta isi va inmulti vasele de sange, va creste pentru a produce hrana necesara cresterii fatului.
Vizita la medic si ce trebuie sa faci
Este bine sa consulti regulat doctorul tau in legatura cu orice temere cum ar fi:
- orice sangerare, spotting sau mai mare insotita sau nu de crampe sau dureri abdominale, cheaguri, febra, frisoane
- durere pelvina insotita sau nu de sangerare; durere de cap insotita sau nu de greturi si varsaturi, febra sau frisoane
- varsaturi dese si neputinta de a ingera alimente sau lichide
- frisoane si / sau stare febila
- jena sau durere la urinat, imposibilitatea de a urina
- constipatie severa sau absenta scaunului mai mult de 3 zile.
De obicei la orice consultatia asistenta sau medicul iti va lua tensiunea si pulsul.
In aceasta perioada este bine sa efectueza screeningul aneuploidiilor fetale prin efectuarea bitestului intre sapt 11 si 14 de sarcina. Acest test se face prin coroborarea dintre translucenta nucala (<2mm) masurata la ecografia transvaginala si 2 hormoni din serul matern: hCGul (free b hCG) si PAPP-A (pregnancy associated plasma protein). In primul trimestru nivelul de hCG este mare si nivelul de PAPP-A este scazut in corelatie cu un fat cu sindrom Down.
Tot acum se poate efectua din vilusii chorionici (CVS test) un test diagnostic pentru a identifica anomaliile cromozomiale si alte boli mostenite genetic. Acest test ca si bi/triplu test se recomanda la femeile peste 35 de ani, la cele care au in familie un copil cu o malformatie sau boli genetice care se pot transmite la copii lor.
CVS este preferat amniocentezi pentru ca se efectueaza intre sap 10-13 de la ultima menstra si da informatii genetice care pot hotari din timp o atitudine terapeutica respectiv efectuarea sau nu a unui avort terapeutic. CVS poate depista boli genetice ca defecte cromozomiale ca sdr Down, hemofilia sau boala Tay-Sachs, poate testa ADNul pentru paternitate si poate determina timpuriu sexul copilului. CVS nu poate determina defectele de tub neural.
Tot in aceasta perioada se poate face reductie embrionara in situatia unei sarcini multiple cu peste 3 feti, procedura care se poate efectua transvaginal, transcervical sau transabdominal. Desigur exista un risc de avort in aceasta situatie.
Tatal
Astazi partenerii/sotii sunt mult mai implicati in familie, decizia de a avea un copil trebuie luata in doi si astfel rolul de tata este foarte important. Dar inainte de a deveni tata la propriu partenerul vine impreuna cu partenera gravida la consultatii, citesc impreuna despre sarcina si iau decizii impreuna despre nume, hainute, camera copilului.
De asemenea este bine sa va ajutati partenera/sotia dvs in treburile domestice sau cu copilul mai mare daca aveti. Este bine sa va planificati o vacanta in trimestrul II, atunci fiind cel mai sigur de calatorit daca totul merge bine.