Mama
Pana acum ar fi trebuit sa iei aproximativ 2 kg in greutate. Se poate sa iei mai mult sau mai putin in greutate, oricum este bine sa discuti cu doctorul o dieta adecvata la vizita urmatoare. Din saptamana 13 de sarcina puteti lua in greutate cam 450 grame pe saptamana, desigur variand de la om la om. Este timpul sa fi atenta la dieta sa fii sigura ca mananci sanatos si in cantitate normala.
Nu se mananca pentru doi!
Daca este un singur fat este bine ca zilnic sa mananci cu 100-300 kcal/zi mai mult, daca ai gemeni cu 400-600 kcal/zi mai mult. E important sa mananci proteine, fructe si legume proaspete si cat mai mult nepreparate, sa reduci zaharul si grasimile. Sa nu uiti sa iei in continuare acid folic si fier zilnic efectuandu-se analizele uzuale.
Deja burtica creste si la unele gravide incepe sa se vada. La mamicile care asteapta al doilea copil burtica se vede mai repede si cu siguranta acum trebuie imbogatita garderoba cu haine de gravida.
Este posibil sa nu se vada inca burtica dar sa simtiti ca va string la mijloc sau in dreptul sanilor rochitele sau bluzele. Ligamentele care sustin uterul sunt tractinate de uter care creste astfel incat apare durerea la miscari bruste prin intinderea ligamentului rotund.
Veti simti nevoia urinarii si mai dese pentru ca uterul apasa pe vezica urinara situata in fata lui. In acelasi timp progesteronul relaxeaza muschii ureterelor (conductele care transporta urina de la rinichi la vezica) si uterul marit de volum impiedica golirea completa a vezicii urinare, rinichii formeaza mai multa urina care nu se va elimina complet astfel incat urina restanta se poate suprainfecta, deci sunteti mai predispusa la infectii urinare.
Daca urinati mult mai des, cu usturimi sau febra, sau daca va doare spatele sau in abdomenul inferior de o parte si de alta (multe femei spun ca au o anexita, dar ureterele trec prin fata ovarelor si anexita in sarcina nu prea exista) este bine sa contactati medicul si sa faceti si un sumar de urina si o urocultura.
Este bine sa fie tratata infectia urinara altfel pot aparea mai tarziu nasterea prematura sau alte probleme.
Multor femei le pot aparea vergeturi de abdomen si sani din aceasta perioada. Dar depinde de greutatea ta dinainte de sarcina, de tesutul celular subcutanat, de cat sport ai facut, de cat de mult mananci si cat de repede pui in greutate.
Poti folosi cremele hidratante de corp cu vitamina E, dar e bine sa-ti intrebi inainte doctorul despre crema pe care doresti sa o utilizezi ca sa nu contina produsi care i-ar dauna fatului.
Hormonii mamei sunt secretati in continuare in cantitate mai mare avand rolul de a creste copilul si in acelasi timp se modifica functia organelor si aparatelor din corpul mamei.
Sanii cresc sub impulsul productiei de estrogeni si progesteron si pot fi inca durerosi si grei pentru ca se dezvolta in continuare glandele mamare care vor produce lapte. Ii puteti simti grei si plini. In jurul mameloanelor, areolele mamare se pigmenteaza se inchid la culoare, devenind brun rosietice, apar tuberculii Montgomery niste umflaturi mici si reteaua Haller (o vascularizatie mai accentuata la nivelul sanilor).
Aceasta vascularizatie accentuata si pigmentare a areolelor mamare se vor pastra pe toata perioada sarcinii si vor dispare incet, incet dupa nastere si alaptare.
Inima din saptamana a 15 – a incepe sa pompeze cu 20% mai mult sange, astfel ca bebelusul tau sa aiba suficient oxigen. Debitul cardiac creste in continuare, de fapt este produsa plasma in cantitate mai mare si mai putine celule sanguine respectiv eritrocite.
De aceea la recoltarea hemogramei si sideremiei poate aparea anemie la mamele cu un numar mai mic de eritrocite. Este bine ca organismul sa fie suplimentat cu fier altfel va apare anemie. Anemia apare cand aveti putine eritrocite in sange, respectiv putina hemoglobina, proteina care transporta oxigenul spre tesuturi.
Copilul trage mineralele de la mama si fierul astfel incat el nu e afectat decat cand mama are o anemie severa. Mama anemica se va simti obosita, susceptibila la infectii, fara putere.
Exista si o forma speciala de anemie care se trateaza cu acid folic, numita talasemie dar se pune diagnosticul prin recoltarea electroforezei hemoglobinei. Trebuie consultat si un medic hematolog pentru ca trebuie sa stiti ca fatul dvs poate mosteni talasemia, dupa nastere se poate investiga si el.
Cresterea fluxului sanguin poate determina si alte simptome neplacute, cum ar fi: se poate sa aveti sangerari din nas sau din gingii la periaj pe dinti apare senzatia de nas infundat congestie nazala (mucoasa nazala si gingivala devin edematiate si fragile cu multe capilare sanguine). Nu trebuie sa va speriati, oricum spuneti-i doctorului dvs. Copilul nu sufera din cauza aceasta.
In primele 24 saptamani de sarcina tensiunea arteriala la gravide poate scadea (vasele mici de sange periferice se dilata din cauza caldurii si se reduce volumul de sange care se intoarce la inima putand aparea oboseala, ameteli si lipotimie (stare de lesin) mai ales in spatii inchise autobuze, metrou etc., la caldura excesiva, bai fierbinti. Baile fierbinti pot antrena si o sangerare de aceea nu se recomanda in timpul sarcinii.
Hormonii dumneavoastra care cresc respectiv estrogenii si progesteronul relaxeaza in sarcina orice muschi neted al corpului, deci si tubul digestiv. Astfel mancarea sta mai mult in stomac, uterul creste si inghesuie restul organelor din abdomen. Sucul gastric din stomac care este acid reflueaza in esofag si irita mucoasa esofagiana si pot apare arsuri la peste 50% din femei.
Scazand tranzitul digestiv, uterul impinge intestinul subtire si colonul absoarbe mai multa apa din continutul sau astfel apare si constipatia la marea majoritate a femeilor. Sunt simptome neplacute pe care le au majoritatea femeilor si care trebuiesc discutate cu medicul.
De asemenea puteti avea dispnee (greutate in respiratie) si polipnee (respirati mai repede). Hormonul progesteron incepe din sapt 13 sa dea o crestere a capacitatii dumneavoastra pulmonare. Plamanii inspira si dau afara (expira) cu aproximativ 30-40% mai mult aer decat inainte.
Astfel se transporta mai mult oxigen catre copil si se elimina prin sange mai mult dioxid de carbon de la copil la dumneavoastra si dioxidul de carbon scade in sange. Creierul dumneavoastra va modera volumul respirator si frecventa respiratiilor, de asemenea cutia toracica poate creste cu 5-8cm in diametru.
Tot din saptamana 13 articulatiile, ligamentele si muschii bazinului incep sa se adapteze sustinerii uterului, coloana se curbeaza , bazinul se largeste incepand sa se pregateasca pentru coborarea fatului la nastere, astfel incat pot aparea dureri de coloana, solduri sau picioare.
De asemenea apar modificari ale tegumentelor: se pigmenteaza mameloanele, perineul (pielea dintre vulva si anus), in jurul ombilicului, linia alba (de la ombilic la parul pubian), se hiperpigmenteaza alunitele si pistruii, apar si alte alunite. De obicei alunitele nu dispar dupa nastere, de cele mai multe ori ele nu sunt cele care determina cancer de piele dar este bine sa le aratati dermatologului.
Unele gravide de obicei cele cu tenul mai deschis pot face o hiperpigmentare a fetei pe frunte, obraji, nas sau tample, aceasta se numeste cloasma sau masca de sarcina care dispare in cele mai multe cazuri dupa nastere.
Tot estrogenii in exces pot cauza roseata si mancarimi ale palmelor si talpilor, de asemenea estrogenii pot cauza invinetirea, marmorarea mainilor si picioarelor la frig, aceste simptome dispar dupa nastere.
Unghiile si parul cresc mai repede, dar devin mai friabile, se rup usor. Hormonii incep din aceasta saptamana 13 sa creasca secretiile glandelor vaginale, producand mai mult mucus, astfel incat secretia vaginala devine mai abundenta, albicioasa, fluida, favorizand de multe ori si aparitia candidei (o ciuperca).
De obicei secretia nu deranjeaza, dar daca apar mancarimi (prurit), jena sau secretia isi modifica culoarea devine galbena sau verzuie trebuie sa contactati medicul si sa recoltati o cultura col si o secretie vaginala. Nu este bine sa va tratati singura secretiile pentru ca nu orice medicatie e permisa in sarcina. Contactati medicul!
Bebelusul tau
Cresterea fetala este rapida in aceasta perioada. La 18 saptamani capul devine relativ mic fata de cel de la 14 saptamani si picioarele s-au lungit. Miscarile membrelor devin coordonate in saptamana 16 dar sunt inca usoare si mama nu le simte. Femeile care au un copil deja pot simti mai repede miscarile celui de-al doilea fat. Miscarile fetale se observa foarte bine ecografic.
Pe capul copilului incep sa apara firele de par, de asemenea apar sprancenele. La nivelul foliculilor pilosi se pot forma pigmentii responsabili de culoarea parului, mai ales la viitorii bruneti.
Osificarea scheletului si maduva osoasa este activa acum si toate oasele se pot vedea la ecograf la inceputul saptamanii 18. Miscari ale ochilor apar la 16 saptamani si la 18 saptamani ochii se aseaza anterior fata de anterolateral ca pana atunci. Iar urechile se aseaza in pozitia definitiva de o parte si de alta a capului.
La 18 saptamani ovarele s-au diferentiat si apar foliculii ovarieni primordiali care contin ovogoniile. Intre 14 si 16 saptamani sexul fetal se poate evidential ecografic.
Tegumentele copilului sunt foarte subtiri cu vase de sange care se vad prin piele. Deja bebelusii se pot vedea ecografic cum isi sug degetul. Copilul tau are 101 mm lungime (CRL) si cantareste aproximativ 70 grame.
Vizita la medic si ce trebuie sa faci
Este bine sa discuti cu medicul tau despre screeningul prenatal din trimestrul al II-lea. Acesta se efectueaza intre 15-20 saptamani de sarcina si se numeste triplu test. Se testeaza alfa-feto proteina materna (MSAFP), hCG si estriolul neconjugat. Acest test poate detecta trisomia 21 (sindromul Down) in 65-70% din cazuri.
Se poate detecta al patrulea marker dimerul inhibina alfa in cadrul testului qvadruplu sau „quad” test. De asemenea amniocenteza pentru un diagnostic genetic se efectueaza intre saptamanile 15-20 de sarcina.
Tatal
Astazi partenerii/sotii sunt mult mai implicati in familie, decizia de a avea un copil trebuie luata in doi si astfel rolul de tata este foarte important. Dar inainte de a deveni tata la propriu partenerul vine impreuna cu partenera gravida la consultatii, citesc impreuna despre sarcina si iau decizii impreuna despre nume, hainute, camera copilului.
De asemenea este bine sa va ajutati partenera/sotia dvs in treburile domestice sau cu copilul mai mare daca aveti. Este bine sa va planificati o vacanta in trimestrul II, atunci fiind cel mai sigur de calatorit daca totul merge bine.
Tot acum in trimestrul II va puteti interesa de un pediatru, de partea legislativa a concediului prenatal si postnatal, de concediul de paternitate pe care il pot lua si viitorii tati dupa nasterea copilului. Puteti organiza camera viitorului copil cu mobilier, hainute si altele.
Daca sunteti fumator este bine sa evitati sa fumati in casa si daca si gravida fumeaza trebuie neaparat sa opriti fumatul cat mai repede. Impreuna poate fi mai usor! Daca gravida se simte bine puteti merge impreuna la ore de gimnastica pentru gravide.