Mama
Pe masura ce uterul tau continua sa creasca apasa si impinge alte organe. La aproximativ 20 saptamani fundul uterului ajunge la nivelul ombilicului.
Odata cu cresterea fatului se dezvolta si placenta care pana in saptamana 17 are o grosime de aproimativ 2,5 cm. Placenta are numeroase vase de sange prin care ajung la fat oxigenul si substantele nutritive.
Din cauza uterului care a crescut pozitia ta va fi usor aplecata in fata, centrul de greutate se schimba, te poti simti mai greoaie si poti avea dureri de coloana si abdomenului inferior. Orice senzatie de durere este bine sa o discutati cu medicul dumneavoastra, poate este nevoie de un tratament, poate este altceva.
Deja nu vei mai putea dormi pe burta iar pe spate fara perna nu este indicat deoarece uterul face presiune pe aorta si pe vena cava si sangele nu mai poate oxigena creierul si apare sindromul de cava cu stare de rau si dificultati in respiratie.
Este bine sa dormi pe partea stanga cu perne. Poti sa simti primele miscari fetale intre 16-20 saptamani. Aceste miscari se percep ca niste fluturasi sau bule de gaz.
Lipsa de aer poate deveni evidenta pentru multe femei, hormonul progesteron creste capacitatea pulmonara cu 40% in aceasta perioada, puteti avea si polipnee (respirati mai repede). Ca si pana acum tot de cauza hormonala va continua constipatia si arsurile la stomac.
Ar fi bine sa ai un jurnal in care sa-ti poti nota ceea ce ti se pare mai interesant si important in fiecare luna.
Bebelusul tau
Cresterea fetala este rapida in aceasta perioada. La 18 saptamani capul devine relativ mic fata de cel de la 14 saptamani si picioarele s-au lungit. Miscarile membrelor devin coordonate in saptamana 16 dar sunt inca usoare si mama nu le simte. Femeile care au un copil deja pot simti mai repede miscarile celui de-al doilea fat. Miscarile fetale se observa foarte bine ecografic.
Pe capul copilului incep sa apara firele de par, de asemenea apar sprancenele. La nivelul foliculilor pilosi se pot forma pigmentii responsabili de culoarea parului, mai ales la viitorii bruneti.
Osificarea scheletului si maduva osoasa este activa acum si toate oasele se pot vedea la ecograf la inceputul saptamanii 18. Miscari ale ochilor apar la 16 saptamani cand ochii devin si sensibili la lumina si la 18 saptamani ochii se aseaza anterior fata de anterolateral ca pana atunci.
Urechile se aseaza in pozitia definitiva de o parte si de alta a capului si auzul bebelusului se dezvolta. Fatul sughita si bebelusul isi suge degetul.
La 18 saptamani ovarele s-au diferentiat si apar foliculii ovarieni primordiali care contin ovogoniile. Intre 14 si 16 saptamani sexul fetal se poate evidential ecografic.
Tegumentele copilului sunt foarte subtiri cu vase de sange care se vad prin piele.
Tot in aceasta perioada apare tesutul gras fetal situat sub pielea copilului care-l va ajuta la reglarea temperaturii corpului si a metabolismului si ii va da un aspect mai apropiat de un bebelus la nastere.
De acum copilul va cantari mai mult decat placenta. Copilul tau are130 mm lungime (CRL) si cantareste cam 140 grame.
Vizita la medic si ce trebuie sa faci
Este bine sa discuti cu medicul tau despre screeningul prenatal din trimestrul al II-lea. Acesta se efectueaza intre 15-20 saptamani de sarcina si se numeste triplu test. Se testeaza alfa-feto proteina materna (MSAFP), hCG si estriolul neconjugat. Acest test poate detecta trisomia 21 (sindromul Down) in 65-70% din cazuri.
Se poate detecta al patrulea marker dimerul inhibina alfa in cadrul testului qvadruplu sau „quad” test. De asemenea amniocenteza pentru un diagnostic genetic se efectueaza intre saptamanile 15-20 de sarcina.
Tatal
Astazi partenerii/sotii sunt mult mai implicati in familie, decizia de a avea un copil trebuie luata in doi si astfel rolul de tata este foarte important. Dar inainte de a deveni tata la propriu partenerul vine impreuna cu partenera gravida la consultatii, citesc impreuna despre sarcina si iau decizii impreuna despre nume, hainute, camera copilului.
De asemenea este bine sa va ajutati partenera/sotia dumneavoastra in treburile domestice sau cu copilul mai mare daca aveti. Este bine sa va planificati o vacanta in trimestrul II, atunci fiind cel mai sigur de calatorit daca totul merge bine.
Tot acum in trimestrul II va puteti interesa de un pediatru, de partea legislativa a concediului prenatal si postnatal, de concediul de paternitate pe care il pot lua si viitorii tati dupa nasterea copilului. Puteti organiza camera viitorului copil cu mobilier, hainute si altele.
Daca sunteti fumator este bine sa evitati sa fumati in casa si daca si gravida fumeaza trebuie neaparat sa opriti fumatul cat mai repede. Impreuna poate fi mai usor!
Daca gravida se simte bine puteti merge impreuna la ore de gimnastica pentru gravide. S-ar putea ca partenera sa va puna mana pe burtica ei pentru ca sa simtiti copilasul! Sa nu va fie teama, s-ar putea sa nu-l simtiti de prima data, sa nu va ingrijorati, Daca totul este in regula cu sarcina puteti avea contact sexual, dar fara prea multe acrobatii.