Mama
Corpul mamei sufera mari schimbari si cresterea uterului poate cauza durere in abdomen si prin intinderea ligamentului rotund, durere de solduri. Poti sa te simti ametita, sa ai durere de cap usoara sau sa lesini; sunt simptome normale in sarcina.
Acestea se intampla pentru ca tensiunea arteriala la gravide scade la schimbarile de pozitie, aparatul cardiovascular nu reactioneaza asa de repede cum ar trebui. Trebuie sa schimbi pozitia incet si daca ai asemenea simptome sa vorbesti cu doctorul tau.
Uterul tau este aproape de ombilic acum. Veti continua sa aveti acea minune de a va simti falfaielile in burtica, de a va simti copilasul miscand.
Pot persista congestia nazala, aveti sangerari din nas si gingii la periaj ceea ce este normal din cauza cresterii fluxului sanguin in acele zone. In aceasta luna sangele se imbogateste in plasma, mai putin in eritrocite, de aceea este bine sa aveti un aport de fier zilnic si sa verificati hemograma si sideremia si in aceasta perioada.
De obicei mama se anemiaza, copilul nu sufera tragandu-si prin placenta din sange fierul necesar. Sunt extrem de rare cazurile de anemie severa materna, cand si fatul poate suferi.
De asemenea respiratiile mamei devin mai frecvente, progesteronul, un hormon secretat in sarcina creste si stimuleaza cresterea capacitatii pulmonare cu aproximativ 40%, mamica oboseste si simte de multe ori lipsa de aer.
Multe gravidute pot avea arsuri in capul pieptului si constipatie, fenomene normale tot din cauza cresterii hormonilor in sarcina.
Sanii va pot creste cu doua masuri, venele sunt vizibile (reteaua Haller) si au aparut niste proeminente la nivelul areolelor mamare numite tuberculi Montgomery.
Urina se elimina mai lent. Este perioada cand pot aparea infectii urinare care pot duce uneori la travaliu prematur de aceea este bine sa contactati doctorul dumneavoastra daca urinati frecvent, aveti usturimi sau greutate la urinat, febra, durere de mijloc sau de burtica.
Tot in aceasta perioada apar si/sau se intensifica durerile de spate, coloana se curbeaza la nivel lombar, va veti schimba si pozitia, centrul de greutate se muta, va veti simti mai greoaie. Este bine sa controlati coloana inainte de sarcina, in perioada sarcinii sunt interzise radiografiile, si sa va tratati inainte de a ramane gravida daca este necesar.
Hormonii determina o crestere a secretiilor glandelor de la nivelul vaginului si colului uterin, care nu trebuie sa va ingrijoreze, dar daca aveti o secretie urat mirositoare, galbena, verzuie, va mananca, ustura este bine sa recoltati o secretie si o cultura col pt a trata cu doctorul dumneavoastra o eventuala infectie.
Streptococul este intilnit in sarcina la cultura de col si el trebuie tratat altfel poate determina ruperea membranelor si provoca un avort.
Bebelusul tau
Cresterea copilului incetineste in aceasta perioada. Miscarile fetale sunt resimtite mai bine de mama.
Pielea fatului este acoperita cu vernix caseosa – un material grasos, alb-galbui ca branza. Acesta este format din celulele epidermei moarte si o substanta grasa secretata de glandele sebacee fetale, sub vernix fiind un strat fin de par, numit laguno.
Acest vernix are rol de protectie pentru pielea fina a bebelusului fata de lichidul amniotic, impiedicand descuamarea si erodarea si zbarcirea ei, produce caldura prin oxidarea acizilor grasi. Tesutul gras maroniu este situat la baza gatului, in spatele sternului si in zona perirenala.
Creierul responsabil cu sensibilitatea la fat se matureaza acum, dar si neuronii se dezvolta astfel incat copilul poate executa miscari coordonate, isi poate suge degetul, dar executa si miscari involuntare.
Acum auzul este bine dezvoltat, fatul poate distinge in special vocea mamei si auzi si alte sunete. Este bine sa vorbiti si sa-i cantati puiutului dvs.
Daca fatul este o fetita ea are 6 milioane de oua formate in ovare. Testiculele la baietel nu au coborat inca in scrot situandu-se inca in abdomen. Copilasul tau are acum aproximativ 153mm lungime (CRL) si cantareste aproximativ 240 grame.
Vizita la medic si ce trebuie sa faci
Veti discuta cu doctorul dumneavoastra orice temere sau descrieti orice simtiti, este bine sa calculati impreuna data probabila a nasterii coreland data ultimei menstre si calculele ecografice.
Doctorul si asistenta va vor masura tensiunea arteriala si pulsul, va va cantari sa stiti cat ati luat in greutate. Cu siguranta va va consulta apreciind inaltimea fundului uterin, daca burtica este tare (respectiv daca sunt contractii), daca aveti secretii vaginale, daca colul este lung si inchis. Din saptamana 18 pana in sapt 34 de sarcina inaltimea fundului uterin exprimata in cm este egala cu numarul de saptamani de sarcina.
Daca obisnuiesti sa consumi anumite medicamente din plante (homeopate) sau ceaiuri este bine sa discuti despre ele cu medicul tau, unele iti pot creea contractii uterine, chiar avort, spasme musculare, insomnie.
Cu siguranta vi se va recomanda o ecografie. Este perioada cand intre 18 si 22 saptamani cand o sarcina trebuie monitorizata ecografic, este ecografia pentru determinarea malformatiilor fetale, cand fatul/fetii trebuie examinat/i cu mare atentie pentru evidentierea oricarei malformatii morfologice fetala care poate fi vazuta ecografic.
Documentarea ca numar de feti, de placente si de saci gestationali, se compara marimea fetilor, volumul lichidului amniotic din fiecare sac si se poate determina si sexul copiilor. De asemenea este determinata pozitia definitiva a placentei ea putand ascensiona pana la 20 sapt. Se determina placenta jos inserata. Este perioada cand sarcinile multiple pot fi evidentiate.
Nu se pot evidentia ecografic: schizofrenia, autismul, scleroza in placi, diabetul si multe altele care sunt boli genetice, se transmit genetic, dar la unele nici nu s-a descoperit gena.
Desigur sarcina trebuie monitorizata ecografic de la inceput: la 6-7 saptamani pentru a fi confirmata ca sarcina intrauterina cu embrion cu batai de cord prezente a se masura embrionul (crown rump lenth) pentru a calcula data probabila a nasterii si a se exclude o sarcina extrauterina sau o sarcina molara.
La 11-14 saptamani ecografia de morfologie fetala de prim trimestru masoara incidenta transnucala, si detecteaza eventuala regurgitatie tricuspidiana care diagnosticheaza un sindrom Down.
O alta ecografie importanta este in jur de 28-32 saptamani in care se estimeaza marimea fatului (greutatea copilului), se estimeaza retardul de crestere fetal, aspectul placentei (pozitia placentei, daca prezinta microcalcificari, lacuri vasculare etc), indicii vasculari (Doppler vascular) foarte importanti pentru retardul de crestere fetal, pentru masurarea fluxului in arterele uterine, ombilicala si cerebrala medie fetala.
Se pot descoperi in situatia unor tulburari vasculare sau de coagulare (trombofiliile) cand gravida este trimisa pentru a recolta probele speciale de coagulare la hematologie unde va avea un diagnostic sau nu de trombofilie si va incepe tratamentul cu anticoagulante sau nu.
Daca este necesar se poate face si amniocenteza, metoda prin care doctorul preleveaza putin lichid amniotic prin punctie sub ecran ecografic a sacului gestational. Lichidul amniotic se testeaza in laborator pentru anomalii genetice existente in sarcina sau nu.
De obicei amniocenteza nu ar trebui sa aiba riscuri totusi pot apare: infectia, sangerare la locul punctiei, se poate intepa placenta, risc de avort etc.
Este bine sa va prezentati la medic in urmatoarele cazuri:
- spottingul sau sangerarea de orice fel este o urgenta
- greturi insotite de varsaturi incoercibile (gravida nu poate ingera nici apa nici mancare, o varsa), febra, dureri abdominale, diaree
- durere abdominala sau pelvina
- cefalee (durere de cap) insotita sau nu de fotofobie (va deranjeaza lumina), tulburari de vedere, greturi si varsaturi
- durere in molet (gamba), dureri de picioare sau edeme, crampe musculare nocturne care va trezesc
- durere la urinat, febra
- febra, frisoane, tuse, dureri in piept,
- depresie
- constipatie severa peste 3 zile
- pofta de a manca substante precum praf industrial, zugraveala, amidon, lut, materii fecale,
- secretii foarte abundente vaginal, chiar apoase.