Mama
Uterul creste acum cu aproximativ 3 cm deasupra buricului. Poti incepe sa simti arsuri epigastrice (in capul pieptului) si indigestie, este un discomfort comun in timpul sarcinii. Poti folosi medicamente antiacide dar numai dupa ce vorbesti cu doctorul sau despre care medicament este permis in sarcina.
Daca ai sarcina multipla intre 20-30 saptamani fundul uterului se simte cu 5 cm mai sus decat la sarcina cu un singur fat.
Femeile cu sarcina multipla (gemelara, tripla,cvadrupla) vor lua mult mai mult in greutate, aproximativ: 16-20 kg pentru gemelara, 23-34 kg pentru tripleti si 34-45 kg pentru cvadrupli si este important sa iei in greutate 75% din aceasta greutate in primele 24-26 saptamani.
De obicei la cele care iau in greutate mai mult dupa 24 saptamani si nu la inceput procentul scazut de crestere ponderala de la inceputul sarcinii este asociat cu disgravidia emetizanta severa si cu retardul de crestere intrauterin cu un prognostic prost la nastere daca nu a fost diagnosticat inainte.
Deja se vede ca esti gravida. Hainele mai largi de gravida devin deja o necesitate, iti va trebui un sutien mai mare, sinii cresc si se pregatesc pentru lactatie puteti chiar sa gasiti pe sutien sau bluza mici pete albe, este colostrul care contine mult anticorpi si cu care veti hrani copilul dupa nastere imediat; ar trebui sa porti pantofi comozi fara toc sau cu un toc mediu.
La sfarsitul unei zile de lucru poti observa ca ti se ingroase gleznele, incepi sa faci edeme. Daca ti se pare ca te umfli la glezne si la maini si iei mult in greutate este bine sa vorbesti cu doctorul tau.
De asemenea, pielea ta fiind mai grasa din cauza hormonilor din sarcina, acneea se poate agrava. Incearca sa te speli zilnic cu apa si sapunul pe care il foloseai si inainte si vorbeste cu doctorul tau inainte de a folosi o crema, lotiune, sau vreun medicament.
Secretia vaginala creste hormonal este albicioasa, dar daca vedeti secretie galbuie, galben verzuie, maronie sau daca aveti prurit vaginal (mancarimi), usturimi este bine sa contactati doctorul care sa va recolteze secretia si cultura sa nu fi contactat o infectie.
Apare o laxitate articulara si se accentueaza in cotinuare curbura lombara astfel incat poti avea dureri de spate
In timpul sarcinii poti constata ca incep sa apara dilatatii venoase, chiar varice. De obicei apar pe picioare, dar pot apare si pe vulva sau rect sub forma de hemoroizi, tot din cauza uterului care creste si face compresie pe membrele inferioare, pelvis, daca stai mult in picioare sau pe scaun si desigur daca mostenesti aceste tulburari vasculare din familie. De obicei edemele dispar dupa nastere dar dilatatiile venoase nu dispar in totalitate.
Incep sa apara contractiile fiziologice nedureroase numite Braxton-Hicks care nu duc la travaliu, sunt neregulate, de durata si intensitate variabila. Copilul se misca si loveste peretele uterin creeand o contractie nedureroasa.
Daca aceste contractii devin dureroase, puternice si frecvente este bine sa-ti anunti doctorul. Este bine sa discuti cu doctorul tau despre ele si el va vedea daca sunt contractii Braxton-Hicks sau sunt contractii de travaliu (regulate, de scurta durata si sacadate), la care apar si modificari de col, care obliga la internare de urgenta si medicatie antispastica si tocolitica pentru linistirea lor daca se poate.
Bebelusul tau
Cresterea copilului incetineste in aceasta perioada. Miscarile fetale sunt resimtite mai bine de mama.
Pielea fatului este acoperita cu vernix caseosa – un material grasos, alb-galbui ca branza. Acesta este format din celulele epidermei moarte si o substanta grasa secretata de glandele sebacee fetale, sub vernix fiind un strat fin de par, numit laguno.
Acest vernix are rol de protectie pentru pielea fina a bebelusului fata de lichidul amniotic, impiedicand descuamarea si erodarea si zbarcirea ei, produce caldura prin oxidarea acizilor grasi. Tesutul gras maroniu este situat la baza gatului, in spatele sternului si in zona perirenala.
Genele si parul de pe cap sunt prezente la 22 saptamani cand fetii sunt acoperiti cu lanugo.
Creierul responsabil cu sensibilitatea la fat se matureaza acum, dar si neuronii se dezvolta astfel incat copilul poate executa miscari coordonate, isi poate suge degetul, dar executa si miscari involuntare.
Acum auzul este bine dezvoltat, fatul poate distinge in special vocea mamei si auzi si alte sunete. Este bine sa vorbiti si sa-i cantati puiutului dvs.
La 20 sapt fatul fetita are uterul format si incepe canalizarea vaginului. Acum sunt multi foliculi primordiali care contin ovogoniile. Daca fatul este o fetita ea are 6 milioane de oua formate in ovare. Testiculele isi incep descensusul (coborarea) catre scrot la 22 saptamani, dar sunt inca situate ca si ovarele in peretele abdominal posterior.
Copilasul incepe sa produca meconiu, o substanta inchisa la culoare, verzuie sau neagra, aderenta, care constituie continutul primelor scutece murdare pe care le veti schimba. Unii copii elimina meconiu in uter sau la nastere. Meconium este compus din celule descuamate, lichid amniotic pe care bebelusul l-a inghitit si secretii digestive.
Copilul va prelua calorii din lichidul amniotic inghitit. In timp ce copilul inghite lichid amniotic tubul lui digestiv incepe sa se maturizeze.
Buzele incep sa se distinga. Se dezvolta sensiilitatea gustativa si tactila. Creierasul copilului si terminatiile nervoase s-au maturizat suficient ca puiul sa perceapa senzatia de atingere, de asemenea papilele gustative se formeaza pe suprafata limbii.
La ecograf se constata ca bebelusul isi suge degetul mare de la mana, isi atinge fata si corpul sau cordonul ombilical.
Ochii s-au format complet, dar irisul nu are inca pigment (partea colorata a ochiului). Sprancenele si genele sunt la locul lor. Pancreasul continua sa se matureze.
Copilul are acum aproximativ 190 mm lungime (CRL) si 278mm lungime de la calcaii la capusor, piciorusul lui masoara aproximativ 39 mm si cantareste aproximativ 460 grame.
Vizita la medic si ce trebuie sa faci
Cu siguranta vi se va recomanda o ecografie. Este perioada cand intre 18 si 22 saptamani cand o sarcina trebuie monitorizata ecografic, este ecografia pentru determinarea malformatiilor fetale, cand fatul/fetii trebuie examinat/i cu mare atentie pentru evidentierea oricarei malformatii morfologice fetala care poate fi vazuta ecografic.
Documentarea ca numar de feti, de placente si de saci gestationali, se compara marimea fetilor, volumul lichidului amniotic din fiecare sac si se poate determina si sexul copiilor. De asemenea este determinata pozitia definitiva a placentei ea putand ascensiona pana la 20 sapt. Se determina placenta jos inserata.
Este perioada cand sarcinile multiple pot fi evidentiate documentate ca numar de feti, de placente si de saci gestationali, se compara marimea fetilor, volumul lichidului amniotic din fiecare sac si se poate determina si sexul copiilor.
Nu se pot evidentia ecografic: schizofrenia, autismul, scleroza in placi, diabetul si multe altele care sunt boli genetice, se transmit genetic, dar la unele nici nu s-a descoperit gena.
Desigur sarcina trebuie monitorizata ecografic de la inceput la 6-7 saptamani pentru a fi confirmata ca sarcina intrauterina cu embrion cu batai de cord prezente a se masura embrionul (crown rump lenth) pentru a calcula data probabila a nasterii si a se exclude o sarcina extrauterina sau o sarcina molara.
La 11-14 saptamani ecografia masoara incidenta transnucala, si se detecteza eventuala regurgitatie tricuspidiana care diagnosticheaza un sindrom Down.
O alta ecografie importanta este in jur de 28-32 saptamini in care se estimeaza marimea fatului (greutatea copilului), se estimeaza retardul de crestere fetal, aspectul placentei (pozitia placentei, daca prezinta microcalcificari, lacuri vasculare etc), indicii vasculari (Doppler vascular) foarte importanti pentru retardul de crestere fetal, pentru masurarea fluxului in arterele uterine, ombilicala si cerebrala medie fetala.
Se pot descoperi in situatia unor tulburari vasculare trombofiliile cand gravida este trimisa pentru a recolta probele speciale de coagulare la hematologie unde va avea un diagnostic sau nu de trombofilie si va incepe tratamentul cu clexan sau nu.
Daca nu ai inceput lectiile pentru gravida si pregatirea nasterii este timpul sa o faci. Este bine sa termini lectiile de gravida si pregatire a nasterii inainte de a intra in luna a noua.
Orele de educatie a gravidei trebuie sa ofere informatii despre asteptarile din timpul sarcinii si nasterii, sa invete tehnicile de relaxare folosite in sarcina si in timpul nasterii.
Este bine sa va prezentati la medic in urmatoarele cazuri:
- spottingul sau sangerarea de orice fel este o urgenta
- greturi insotite de varsaturi incoercibile (gravida nu poate ingera nici apa nici mancare, o varsa), febra, dureri abdominale, diaree
- durere abdominala sau pelvina
- cefalee (durere de cap) insotita sau nu de fotofobie (va deranjeaza lumina), tulburari de vedere, greturi si varsaturi
- durere in molet (gamba), dureri de picioare sau edeme, crampe musculare nocturne care va trezesc
- durere la urinat, febra
- febra, frisoane, tuse, dureri in piept,
- depresie
- constipatie severa peste 3 zile
- pofta de a manca substante precum praf industrial, zugraveala, amidon, lut, materii fecale,
- secretii foarte abundente vaginal, chiar apoase.
Tatal
Este bine ca viitorul tatic sa va fie aproape in treburile casei, sa discutati despre momentul nasterii sa pregatiti diverse lucrusoare sau chiar camera copilului.
Tati este bine sa mergi cu partenera la cursurile pentru gravida oferindu-i suport si dandu-i de inteles ca ii esti aproape si esti acolo pentru ea.