Mama
Este bine sa mananci putin si des, poti simti arsuri si indigestie. Este bine sa intrebi doctorul ce este bine sa iei pentru arsuri si ce sa mananci, daca este bine sa mananci sarat etc.
Multe femei pot avea vergeturi pe abdomen, fese si sani. Pentru a le preveni este bine sa nu te ingrasi mult ci sa iei proportionat in greutate, sa te ungi in fiecare zi cu o crema de corp cu vitamina E sau ulei de masline. Atentie ca unele produse cosmetice pot afecta copilul asa ca este bine sa intrebi doctorul de produse poti folosi.
In aceasta perioada vei merge mai des la toaleta si e posibil ca si noaptea sa te scoli de cateva ori la baie.
Crescand uterul poate face presiune pe vezica urinara si poti pierde urina dar te poti speria ca ti s-a rupt apa (membranele). Este bine sa mergi urgent la spital, la camera de garda si sa iei si legatura cu doctorul tau.
Se face un test simplu din secretie sau lichidul pe care il pierzi, test care se numeste proba Zeiwang si se determina daca s-au rupt sau nu membranele, daca pierzi sau nu lichid amniotic.
Exista si un test pe care il poti cumpara din farmacii si il poti face singura acasa, dar este mai bine sa ti se confirme de catre medic ca nu s-au rupt membranele ca sa fii linistita. Lichidul amniotic este clar ca apa de stanca, fara miros, pe cand urina este galbuie si are un miros.
Pot apare din cauza presiunii uterului pe vezica si o incetinire a fluxului urininar in vezica si uretere cauzata hormonal de cresterea progesteronului si poti face infectii urinare, chiar colica renala.
Poti singura sa incerci sa previi infectiile urinare astfel: sa bei minim 2 litrii apa in sezonul rece si 3-4 litrii cand este cald zilnic, sa urinezi dupa fiecare contact sexual, sa ai chilotei de preferat din bumbac pe care sa-i schimbi zilnic, sa te stergi dupa urinat sau dupa defecatie din fata in spate.
Daca ai orice simptom de infectie urinara (te ustura cand urinezi, ai o jena la urinat, urina nu mai este transparent-galbuie ci tulbure sau rosiatica, ai dureri lombare) este bine sa vorbesti cu doctorul tau pentru ca infectiile urinare pot cauza un travaliu prematur. Incep sa apara contractiile fiziologice nedureroase numite Braxton-Hicks care nu duc la travaliu, sunt neregulate, de durata si intensitate variabila.
Copilul se misca si loveste peretele uterin creeand o contractie nedureroasa. Daca aceste contractii devin dureroase, puternice si frecvente este bine sa-ti anunti doctorul.
Este bine sa discuti cu doctorul tau despre ele si el va vedea daca sunt contractii Braxton-Hicks sau sunt contractii de travaliu (regulate, de scurta durata si sacadate), la care apar si modificari de col, care obliga la internare de urgenta si medicatie antispastica si tocolitica pentru linistirea lor daca se poate.
Bebelusul tau
Bebelusul tau ia semnificativ in greutate si arata mai proportionat. Pielea lui este roz-rosie, inca delicata, transparenta, translucida cu putin tesut grasos si vasele de sange se vad prin transparenta pielii.
La 23 saptamani apar miscari rapide ale ochilor, iar la 24-25 saptamani s-au raportat si clipiri ale ochilor la stimuli externi.
La 26 saptamani apar celulele epiteliale numite pneumocite tip II, celule epiteliale secretorii in interiorul alveolelor pulmonare care incep sa secrete surfactant o substanta grasoasa activa care va permite sacilor aerieni sa se umple cu aer si va impiedica colabarea si alipirea alveolelor cand se desumfla.
De aceea copilul nascut prematur daca nu are suficient surfactant nu poate respira. Cat timp este in uter copilul nu poate primi aer respectiv oxigen prin plamani ci primeste oxigen prin placenta.
Unghiile de la degete se pot vedea de la 26 saptamani.
Un fat nascut la 23-27 saptamani poate supravietui numai daca i se asigura ingrijiri speciale de terapie intensiva neonatala, dar nu supravietuiesc de obicei datorita imaturitatii sistemului respirator,a lipsei surfactantulu.
De asemenea vasele de sange sunt foarte fragile si se pot rupe la nivelul creierului cauzand hemoragie intracerebrala sau intraventriculara. Daca hemoragia are un grad mare de severitate se poate ca ulterior copii sa aiba probleme de miscare, de vorbire sau de intelect, depinde ce parte a creierului a fost afectata.
Retina copiiilor se formeaza spre sfarsitul sarcinii iar in aceasta perioada nu e complet formata si fetii prematuri care vor supravietui vor putea prezenta tulburari de vedere, retinopatia de prematuritate.
Copii nascuti in aceasta perioada traiesc daca beneficiaza de servicii de ingrijire speciale, medicina astazi a progresat cu pasi rapizi.
Cel mai bine este sa te ingrijesti, sa mergi la doctorul tau daca ai contractii ca sa nu nasti prematur, puiului tau ii este cel mai bine in uterul tau, este bine sa nasti la termen pentru a avea un copil mare, normal dezvoltat fara probleme care se va adapta repede la viata extrauterina care nu este usoara.
Copilul are acum aproximativ 230 mm lungime (CRL) si 356 mm lungime de la calcaii la capusor, piciorusul lui masoara aproximativ 50 mm si cantareste aproximativ 820 grame.
Vizita la medic si ce trebuie sa faci
Toate femeile gravide trebuie sa mearga regulat la control la medicul lor obstetrician. Vizitele sunt la 1 luna pana la 28 saptamani, apoi la 2 spatamani intre 28-36 saptamani. In ultima luna vizitele sunt programate la 1 saptamana. In cazul unor probleme de sanatate sau prezentei unor riscuri asociate sarcinii medicul dv poate sugera ca vizitele sa fie la intervale mai scurte de timp.
Toate gravidele vor face un screening pentru diabet, mai ales daca in istoricul familial au cazuri de diabet sau daca au o glicemie a-jeun mai mare de 90 mg/dl. Diabetul gestational este o forma temporara de diabet in cele mai multe cazuri, situatie in care organismul matern nu produce necesarul de insulina.
Este bine sa monitorizati glicemia in toata perioada sarcinii eventual sa faci testul de toleranta la glucoza (se efectueaza de obicei intre saptamana 24-28, sau mai devreme in situatia existentei unui factor de risc). Aproximativ 2-5% din femeile gravide fac diabet gestational.
Tot in aceasta perioada se vor repeta analizele de laborator pt a verifica daca aveti anemie sau nu si daca apar alete probleme. Se dozeaza anticorpii anti D in situatia in care exista incompatibilitate de Rh sau anticorpii de grup sanguin daca este incompatibilitate de grup sanguine.
Factorul Rh este o proteina situata pe suprafata eritrocitului, oamenii care nu au aceasta proteina se numesc ca sunt Rh negativ. Daca gravida are Rh pozitiv nu este nici o problema, dar daca este Rh negativ si copilul Rh pozitiv apare incompatibilitatea de Rh.
Se vor doza anticorpii anti D la mama si daca sunt absenti se poate face mamei o injectie intramusculara cu imunoglobuline anti-Rh ca o masura profilactica (vaccin).
Ar fi bine sa ai un jurnal in care sa-ti poti nota ceea ce ti se pare mai interesant si important in fiecare luna.
Tatal
Este bine sa-ti faci timp mai mult pentru partenera ta, sa va ganditi impreuna la numele copilului, la aranjarea camerei, la hainute, sa mergeti la lectiile pentru parinti si la cursurile pentru gravide.