Dr Erna Stoian Dr Erna Stoian
Menu
  • Despre
  • Calculatoare
  • Sarcina
    • Planificare sarcina
    • Dezvoltarea intrauterina a fatului
    • Metode contraceptive
    • Nasterea
    • Altele
    +
  • Ginecologie
  • Infertilitate
    • Cauze
      • Feminine
      • Masculine
      +
    • Diagnostic
    • FIV
    • ICSI
    • IUI
    • Rezerva ovarina
    • Vitrificare ovocite
    +
  • Testimoniale
  • Media
  • Contact

Esti in saptamana 27 (26 saptamani si …. zile)

HomeSarcinaDezvoltarea intrauterina a fatuluiEsti in saptamana 27 (26 saptamani si …. zile)
evolutie sarcina saptamana 27 doctor erna stoian
21 aug.

In Dezvoltarea intrauterina a fatului, Sarcina

By Dr Erna Stoian

No comments

Esti in saptamana 27 (26 saptamani si …. zile)

Mama

Este o perioada frumoasa, bebelusul face tumbe in burtica ta, simti miscari ritmice cand sughita. Te gandesti daca nu misca prea mult sau prea putin! Daca stai culcata linistita simti cam 10 miscari intr-o ora, daca trec 2 ore si nu simti 10 miscari este bine sa-ti contactezi doctorul.

Este bine sa mananci putin si des, poti simti arsuri si indigestie. Este bine sa intrebi doctorul ce este bine sa iei pentru arsuri si ce sa mananci, daca este bine sa mananci sarat etc.

Continua sa te dai cu crema de corp zilnic dupa dus.

De asemenea apar contractiile fiziologice nedureroase numite Braxton-Hicks care nu duc la travaliu, sunt neregulate, de durata si intensitate variabila. Copilul se misca si loveste peretele uterin creeand o contractie nedureroasa. Daca aceste contractii devin dureroase, puternice si frecvente este bine sa-ti anunti doctorul.

Este bine sa discuti cu doctorul tau despre ele si el va vedea daca sunt contractii Braxton-Hicks sau sunt contractii de travaliu (regulate, de scurta durata si sacadate), la care apar si modificari de col, care obliga la internare de urgenta si medicatie antispastica si tocolitica pentru linistirea lor daca se poate.

Secretiile vaginala sunt in cantitate mare, in marea majoritate a cazurilor sunt hormonale, dar daca simti ca este o secretie galbuie, mirositoare este bine sa te adresezi medicului pentru o analiza de secretie.

Intre lunile a cincea si a saptea pot incepe durerile de spate, articulatiile devenind mult mai flexibile si coloana curbandu-se spre posterior.

Urinati mult mai des si mai lent, avand un risc crescut de infectii urinare. Daca aveti usturimi la urinat, febra, urinati cu sange sa va adresati urgent medicului, infectiile urinare putand fi o cauza de travaliu prematur.

Tensiunea arteriala incepe sa creasca in luna a saptea la valorile dinaintea sarcinii, apar palpitatii. Este bine sa-i descrieti medicului ce simtiti, daca se umfla picioarele, mainile, daca palpitatiile sunt frecvente, daca aveti dureri de cap, vedeti musculite, va deranjeaza lumina.

Si miscarile respiratorii sunt mai ample si aveti senzatie de lipsa de aer, capacitatea pulmonara creste continuu.

De asemenea progesteronul incetineste tranzitul digestiv, uterul creste si comprima intestinele si constipatia se poate agrava, de asemenea aveti arsuri in capul pieptului.

Poti acuza in continuare mancarimi de piele (prurit de sarcina) si trebuie sa verificati cu medicul dv daca analizele sunt bune si nu e un sindrom de colestaza hepatica).

Sanii cresc in continuare si incep productia de colostru. Uterul este la jumatatea distantei dintre ombilic si sani.

Bebelusul tau

Acum copilul aude vocea mamei si ii distinge si vocea tatalui, mai greu pentru ca urechea e acoperita de vernix caseosa care apara pielea de descoamare si zgariere.

Bebelusul tau a mai luat in greutate si a crescut proportionat. Pielea lui este inca transparenta si ridata, zbarcita ca la un batran. Are deja gene si sprancene si ceva par pe cap.

Deja de la 23 saptamani incepe sa aiba miscari rapide ale ochilor , iar la 24-25 saptamani s-au constatat clipiri din ochi la anumiti stimuli.

Unghiile se vad de la 26 saptamani. Bebelusul inghite si elimina lichidul amniotic, plamanii isi continua dezvoltarea dar sunt inca imaturi. S-ar putea ca bebelusul tau sa aiba un ritm de somn-veghe dar nu ca al mamei. Copilul se misca mult si poti chiar sa spui cand el sughite.

Pneumocitele tip II din alveolele pulmonare incep sa secrete surfactant tot de la 26 saptamani.

Un fat nascut la 23-27 saptamani poate supravietui numai daca i se asigura ingrijiri speciale de terapie intensiva neonatala, dar nu supravietuiesc de obicei datorita imaturitatii sistemului respirator,a lipsei surfactantului.

De asemenea vasele de sange sunt foarte fragile si se pot rupe la nivelul creierului cauzand hemoragie intracerebrala sau intraventriculara. Daca hemoragia are un grad mare de severitate se poate ca ulterior copii sa aiba probleme de miscare, de vorbire sau de intelect, depinde ce parte a creierului a fost afectata.

Retina copiiilor se formeaza spre sfarsitul sarcinii iar in aceasta perioada nu e complet formata si fetii prematuri care vor supravietui vor putea prezenta tulburari de vedere, retinopatia de prematuritate.

Copii nascuti in aceasta perioada traiesc daca beneficiaza de servicii de ingrijire speciale, medicina astazi a progresat cu pasi rapizi.

Copilul tau are acum aproximativ 366 mm lungime si cantareste aproximativ 875 grame. Cel mai bine este sa te ingrijesti, sa mergi la doctorul tau daca ai contractii ca sa nu nasti prematur, puiului tau ii este cel mai bine in uterul tau, este bine sa nasti la termen pentru a avea un copil mare, normal dezvoltat fara probleme care se va adapta repede la viata extrauterina care nu este usoara.

Vizita la medic si ce trebuie sa faci

Toate femeile gravide trebuie sa mearga regulat la control la medicul lor obstetrician. Vizitele sunt la 1 luna pana la 28 saptamani, apoi la 2 spatamani intre 28-36 saptamani. In ultima luna vizitele sunt programate la 1 saptamana.

In cazul unor probleme de sanatate sau prezentei unor riscuri asociate  sarcinii medicul dv poate sugera ca vizitele sa fie la intervale mai scurte de timp.

Toate gravidele vor face un screening pentru diabet, mai ales daca in istoricul familial au cazuri de diabet sau daca au o glicemie a-jeun mai mare de 90 mg/dl. Diabetul gestational este o forma temporara de diabet in cele mai multe cazuri, situatie in care organismul matern nu produce necesarul de insulina.

Este bine sa monitorizati glicemia in toata perioada sarcinii eventual sa faci testul de toleranta la glucoza (se efectueaza de obicei intre saptamana 24-28, sau mai devreme in situatia existentei unui factor de risc). Aproximativ 2-5% din femeile gravide fac diabet gestational.

Tot in aceasta perioada se vor repeta analizele de laborator pt a verifica daca aveti anemie sau nu si daca apar alete probleme. Se dozeaza anticorpii anti D in situatia in care exista incompatibilitate de Rh sau anticorpii de grup sanguin daca este incompatibilitate de grup sanguine.

Factorul Rh este o proteina situata pe suprafata eritrocitului, oamenii care nu au aceasta proteina se numesc ca sunt Rh negativ. Daca gravida are Rh pozitiv nu este nici o problema, dar daca este Rh negativ si copilul Rh pozitiv apare  incompatibilitatea de Rh.

Se vor doza anticorpii anti D la mama si daca sunt absenti se poate face mamei o injectie intramusculara cu imunoglobuline anti-Rh ca o masura profilactica (vaccin).

Ar fi bine sa ai un jurnal in care sa-ti poti nota ceea ce ti se pare mai interesant si important in fiecare luna.

Tatal

Este bine sa-ti faci timp mai mult pentru partenera ta, sa va ganditi impreuna la numele copilului, la aranjarea camerei, la hainute, sa mergeti la lectiile pentru parinti si la cursurile pentru gravide.

Dr. Erna Stoian

Medic primar obstetrica ginecologie, specialist in infertilitatea cuplului si reproducere umana asistata/FIV.


Copyright © 2019 Dr. Erna Stoian