Mama
Este o perioada frumoasa, bebelusul face tumbe in burtica ta, simti miscari ritmice cand sughita. Te gandesti daca nu misca prea mult sau prea putin! Daca stai culcata linistita simti cam 10 miscari intr-o ora, daca trec 2 ore si nu simti 10 miscari este bine sa-ti contactezi doctorul.
Este bine sa mananci putin si des, poti simti arsuri si indigestie. Este bine sa intrebi doctorul ce este bine sa iei pentru arsuri si ce sa mananci, daca este bine sa mananci sarat etc.
De asemenea apar contractiile fiziologice nedureroase numite Braxton-Hicks care nu duc la travaliu, sunt neregulate, de durata si intensitate variabila. Copilul se misca si loveste peretele uterin creeand o contractie nedureroasa. Daca aceste contractii devin dureroase, puternice si frecvente este bine sa-ti anunti doctorul.
Este bine sa discuti cu doctorul tau despre ele si el va vedea daca sunt contractii Braxton-Hicks sau sunt contractii de travaliu (regulate, de scurta durata si sacadate), la care apar si modificari de col, care obliga la internare de urgenta si medicatie antispastica si tocolitica pentru linistirea lor daca se poate.
Bebelusul tau
Copilasul a crescut, ar putea supravietui daca se naste prematur in aceasta perioada si daca i se acorda terapie intensiva neonatala.
Sistemul nervos central poate controla temperatura corpului si respiratia, creierul care pana acum a fost neted isi formeaza circumvolutiuni pe suprafata lui, devine un organ complex si isi creste masa de substanta nervoasa de la 28 saptamani.
Copilul isi formeaza un ritm somn-veghe, dar nu ca al unui adult.
Deja s-a format si se formeaza in continuare un strat de grasime sub piele, parul de pe cap, lanugo, sprancenele si genele sunt formate si se pot vedea, de asemenea se vad unghiile de la picioare.
Splina fatului a fost locul important unde a avut loc eritropoeza, dar la sfarsitul celor 30 saptamani maduva rosie va deveni un sediul central al eritropoezei.
Copilul deja are miscari de inchidere si deschidere ale ochilor. Copilul are acum aproximativ 250 mm lungime (CRL) si 376 mm lungime de la calcaii la capusor, piciorusul lui masoara aproximativ 55 mm si cantareste aproximativ 1000 grame.
Vizita la medic si ce trebuie sa faci
Toate femeile gravide trebuie sa mearga regulat la control la medicul lor obstetrician. Vizitele sunt la 1 luna pana la 28 saptamani, apoi la 2 spatamani intre 28-36 saptamani. In ultima luna vizitele sunt programate la 1 saptamana.
In cazul unor probleme de sanatate sau prezentei unor riscuri asociate sarcinii medicul dv poate sugera ca vizitele sa fie la intervale mai scurte de timp.
Toate gravidele vor face un screening pentru diabet, mai ales daca in istoricul familial au cazuri de diabet sau daca au o glicemie a-jeun mai mare de 90 mg/dl. Diabetul gestational este o forma temporara de diabet in cele mai multe cazuri, situatie in care organismul matern nu produce necesarul de insulina.
Este bine sa monitorizati glicemia in toata perioada sarcinii eventual sa faci testul de toleranta la glucoza (se efectueaza de obicei intre saptamana 24-28, sau mai devreme in situatia existentei unui factor de risc). Aproximativ 2-5% din femeile gravide fac diabet gestational.
Tot in aceasta perioada se vor repeta analizele de laborator pt a verifica daca aveti anemie sau nu si daca apar alete probleme. Se dozeaza anticorpii anti D in situatia in care exista incompatibilitate de Rh sau anticorpii de grup sanguin daca este incompatibilitate de grup sanguine.
Factorul Rh este o proteina situata pe suprafata eritrocitului, oamenii care nu au aceasta proteina se numesc ca sunt Rh negativ. Daca gravida are Rh pozitiv nu este nici o problema, dar daca este Rh negativ si copilul Rh pozitiv apare incompatibilitatea de Rh.
Se vor doza anticorpii anti D la mama si daca sunt absenti se poate face mamei o injectie intramusculara cu imunoglobuline anti-Rh ca o masura profilactica (vaccin).
De asemenea in aceasta perioada este bine sa repeti serologia pentru sifilis.
Este bine sa iti notezi deja miscarile zilnice ale copilului.
De acum este bine sa mergi la doctor la 2 saptamani si de la 36 saptamani saptamanal, spre sfarsitul sarcinii chiar mai des.
Tatal
Poti sa scrii impreuna cu sotia jurnalul de sarcina, sa scrii cand simti ca misca puiul vostru, cand vezi ca isi scoate funduletul, un piciorus si modeleaza burtica mamei. De multe ori spuneti astazi s-a ghemuit tot in partea dreapta sau i-am vazut talpa piciorusului prin burtica.
De asemenea daca aveti intrebari le scrieti impreuna pentru ca la urmatoarea vizita sa intrebati doctorul.