Mama
Iata ca ai intrat in trimestrul trei de sarcina, mai este putin si gata, trebuie sa te pregatesti de nastere.
Uterul continua sa creasca si apasa pe alte organe impinge ficatul, splina in sus, da senzatia de dispnee, de greutate in respiratie, apasa pe vezica si te duci mai des la toaleta, te scoli noaptea, ai insomnii, uneori ti-e greu sa te intorci de pe o parte pe alta, nu poti dormi pe spate, nu te poti inchide la pantofi, obosesti usor, uneori bebelusul te loveste de iti opreste respiratia.
Dar asa e in sarcina, in schimb este perioada cea mai frumoasa, mai ales daca esti la primul copil, cand esti protejata poti dormi cand vrei, mananci cand si ce vrei, nu esti obligata sa faci lucruri dificile, toata lumea te ajuta.
E bine sa profiti de aceasta perioada frumoasa, sa mananci sanatos, sa iei vitamine de sarcina, fier, vitamina C si proteine, fructe si legume.
Bebelusul tau
Copilasul a crescut, ar putea supravietui daca se naste prematur in aceasta perioada si daca i se acorda terapie intensiva neonatala.
Sistemul nervos central poate controla temperatura corpului si respiratia, creierul care pana acum a fost neted isi formeaza circumvolutiuni pe suprafata lui, devine un organ complex si isi creste masa de substanta nervoasa de la 28 saptamani.
Copilul isi formeaza un ritm somn-veghe, dar nu ca al unui adult.
Deja s-a format si se formeaza in continuare un strat de grasime sub piele, parul de pe cap, lanugo, sprancenele si genele sunt formate si se pot vedea, de asemenea se vad unghiile de la picioare.
Splina fatului a fost locul important unde a avut loc eritropoeza, dar la sfarsitul celor 30 saptamani maduva rosie va deveni un sediul central al eritropoezei.
Copilul deja are miscari de inchidere si deschidere ale ochilor. Copilul tau poate avea acum aproximativ 386 mm lungime si cantareste aproximativ 1153 grame.
Vizita la medic si ce trebuie sa faci
Toate femeile gravide trebuie sa mearga regulat la control la medicul lor obstetrician. Vizitele sunt la 1 luna pana la 28 saptamani, apoi la 2 spatamani intre 28-36 saptamani. In ultima luna vizitele sunt programate la 1 saptamana.
In cazul unor probleme de sanatate sau prezentei unor riscuri asociate sarcinii medicul dv poate sugera ca vizitele sa fie la intervale mai scurte de timp.
Tot in aceasta perioada este bine sa verifici hemoleucograma, sideremia, serologia pentru sifilis. Daca exista incompatibilitate de Rh (mama Rh negativ si tatal Rh pozitiv) si in sangele matern nu exista anticorpi anti-D se repeta un screening de anticorpi intre 28 si 32 saptamani si daca nu ai primit imunoglobulina anti-D sau daca ai Rh senzitiv de la o alta sarcina, avort, ectopica si copilul tau este Rh pozitiv bebelusul tau poate dezvolta boala hemolitica.
Anticorpii tai traverseaza placenta si ataca factorul Rh in sangele Rh-pozitiv al copilului si daca acestia sunt factori straini pentru copil ii distrug celulele rosii si cauzeaza anemie. Aceasta boala duce la multe probleme de la icter sever al nou-nascutului la afectarea creierului si in cazuri extreme la avort sau mortea intrauterina a fatului.
Daca ai avut examen de recoltare de vili corionici sau amniocenteza ar fi trebuit atunci sa faci si imunoglobulina dupa testarea incompatibilitatii. Este bine sa iti notezi deja miscarile zilnice ale copilului.
Este bine sa ai un jurnal de sarcina si creaza-ti unul.
Tatal
Poti sa scrii impreuna cu sotia jurnalul de sarcina, sa scrii cand simti ca misca puiul vostru, cand vezi ca isi scoate funduletul, un piciorus si modeleaza burtica mamei. De multe ori spuneti astazi s-a ghemuit tot in partea dreapta sau i-am vazut talpa piciorusului prin burtica.
De asemenea daca aveti intrebari le scrieti impreuna pentru ca la urmatoarea vizita sa intrebati doctorul.