Mama
Uterul creste in continuare spre baza sternului, respectiv a cutiei toracice, respiratia se modifica, inspirul este mai lung ca efect al progesteronului, un hormon care actioneaza asupra centrului respirator, va veti simti mai obosita, dormiti greu noaptea, aveti insomnii, nu va gasiti pozitia, va trebuie multe perne daca dormiti pe spate (uterul apasa pe vena cava si blocheaza circulatia spre creier si vi se face rau daca dormiti pe spate fara perne).
Uterul va comprima stomacul si puteti avea arsuri. Trebuie sa mancati putin si des, nu mancati pentru doi, nu trebuie sa va ingrasati exagerat pentru ca va fi din ce in ce mai greu, iar copilul oricum isi ia cata hrana are nevoie.
Daca vi se umfla picioarele trebuie sa mancati cu mai putina sare si sa-i spuneti medicului dv care va va verifica tensiunea arteriala. Daca va doare capul, se umfla picioarele, va dor ochii ”in fundul capului” mergi la medic sa va ia tensiunea arteriala neaparat si sa va recolteze un set de analize.
Hipertensiunea este foarte periculoasa de acum inainte pentru ca poate precede/ fi un semn de preeclampsie si chiar eclampsie cand puteti intra in coma si care poate fi fatala.
Debitul cardiac este crescut pentru a trimite suficient sange copilului, inima bate mai repede de acum cu 20% decat inaintea sarcinii, aveti pulsul marit – asa il au toate gravidele.
Venele se dilata si ele si copilul apasand pe vasele din pelvis blocheaza circulatia venoasa si limfatica spre membrele inferioare si va pot aparea varice (cam la 20% din gravide) sau dilatatii mici venoase care se vad sub piele (venectazii).
Tot datorita dilatatiilor venoase pot aparea hemoroizii, mai ales daca sunteti constipata. Ei se pot mari dau durere si pot chiar sangera. Este bine sa-i spuneti doctorului despre aceste lucruri.
Deasemenea daca va dor gambele este foarte periculos pentru ca pot aparea cheaguri de sange (tromboza venoasa) si trebuie sa discutati cu medicul dv aceste simptome.
Pot aparea si stelute vasculare pe fata, membre superioare, torace si gat, mici pete rosii cu liniute mici care se unesc in centru, ca o consecinta a circulatiei active a sangelui. De obicei dispar dupa nastere.
Sanii se dezvolta sub influenta unui hormon secretat de glanda hipofiza, numit prolactina si cresc in dimensiuni se dezvolta atat glandele care vor produce lapte si vasele care-i iriga.
Este posibil sa simtiti sutienul patat cu colostru, este un lichid alb ce contine proteine si cu care se va hrani copilul in primele zile de la nastere. Probabil veti cumpara un sutien cu 2 numere mai mare, este bine sa nu aiba sarma sau sa va stranga sanii.
Datorita estrogenilor si progesteronului articulatiile devin laxe si va dor, uterul poate face compresie pe un nervul sciatic si puteti avea dureri mari la un sold si/sau intepaturi si amorteli la nivelul feselor, coapselor si soldurilor. La anumite schimbari de pozitie ale fatului, durerea se poate ameliora.
Este frecvent intalnita pierderea de urina la miscari, stranut sau tuse deoarece uterul apasa pe vezica urinara. Aceste simptome neplacute dispar dupa nastere. Urinati mult mai des si mai lent, avand un risc crescut de infectii urinare.
Daca aveti usturimi la urinat, febra, urinati cu sange sa va adresati urgent medicului, infectiile urinare putand fi o cauza de travaliu prematur.
Daca apar sangerari pe cale vaginala oricat de mici va rugam contactati medicul, este posibil sa aveti un hematom placentar care decoleaza si este foarte periculos si pentru dv si pentru copil (hematomul este un cheag de sange care se poate dezlipi si antreneaza cu el si placenta cu sangerare mare – abruptio placentae), puteti avea placenta previae partiala sau totala, adica placenta asezata deasupra colului uterin inaintea copilului (nu puteti naste natural pe cale vaginala decat prin operatie cezariana) sau este asezata pana la orificiul intern al colului; pot aparea alte probleme legate de o afectare a vascularizatiei uterine, respectiv placentare sau poate fi o infectie (culturile de col trebuie recoltate in ultimul trimestru si infectiile care apar trebuiesc tratate).
La nivelul pielii pot apare petele vasculare de care v-am vorbit, apar vergeturi mai ales pe zona abdomenului, sanilor si copaselor (ele sunt dungi sau benzi la nivelul pielii de culoare roz, visinie, care devin albe sidefii la cateva luni – un an dupa nastere). Vergeturile se formeaza in general la femeile care cresc brusc in greutate, cu o piele cu tesut de mai slaba calitate, care nu au facut sport in copilarie, care isi scade elasticitatea mai mult sub influenta cortizolului din sarcina, se pare ca au o mare componenta genetica.
Este bine sa aveti grija de corpul vostru, sa va dati cu crema permisa in sarcina dar nici o crema antivergeturi nu le va face sa dispara. Asa cum v-am scris dupa nastere vor deveni albe sidefii. Si parul are o perioada de crestere, este mai bogat in aceasta perioada a sarcinii.
Parul creste in etape cu aproximativ 2 cm pe luna de la 2 la 8 ani, apoi are o perioada de pauza cand se opreste cresterea si cade, apoi se regenereaza din nou.
Dupa nastere multe femei sunt disperate pentru ca parul le cade foarte mult si parca nu mai creste deloc, dar daca veti lua vitamine si minerale si in perioada de alaptare el va incepe sa se regenereze si dupa perioada de repaus si cadere cam la 6 luni un an (Mayo Clinic).
De obicei si acum luati in greutate cam 450 grame pe saptamana, apar edeme, la picioare si maini, nu va puteti indoi degetele, articulatiile fiind umflate, dar daca va controlati tensiunea arteriala si beti apa plata mancati nesarat totul va merge bine, oricum ce e mult a trecut, mai este putin si gata.
Daca in afara de contractiile nedureroase Braxton-Hicks, care pregatesc uterul pentru nastere, apar si contractii dureroase anuntati urgent medicul si/sau mergeti la spital.
Bebelusul tau
Copilul s-a dezvoltat si incepe sa ia in greutate. Dupa unii autori (Clinica Mayo) copilul va lua cam 225 grame pe saptamana incepand din saptamana 30 pana in saptamana 37.
Copilasul a crescut, ar putea supravietui daca se naste prematur in aceasta perioada si daca i se acorda terapie intensiva neonatala.
Sistemul nervos central poate controla temperatura corpului si respiratia, creierul care pana acum a fost neted isi formeaza circumvolutiuni pe suprafata lui, devine un organ complex si isi creste masa de substanta nervoasa de la 28 saptamani.
Copilul isi formeaza un ritm somn-veghe, dar nu ca al unui adult.
Deja s-a format si se formeaza in continuare un strat de grasime sub piele care reprezinta acum 3.5% din greutatea lui , parul de pe cap, lanugo, sprancenele si genele sunt formate si se pot vedea, isi poate deschide si inchide ochii si percepe diferenta dintre lumina si intuneric, de asemenea se vad unghiile de la picioare.
Splina fatului a fost locul important unde a avut loc eritropoeza, dar la sfarsitul celor 30 saptamani maduva rosie va deveni un sediul central al eritropoezei.
Copilul deja are miscari de inchidere si deschidere ale ochilor.
Bebelusul are aproximativ 411 mm de la cap la picior si cantareste cam 1502 grame.
Desigur ca mortalitatea infantila este crescuta la aceasta varsta si in special la baietei care sunt cu aproximativ 2 saptamani mai imaturi decat fetitele la copii cu greutate mica (<2500g) sau foarte mica (<1500g).
Vizita la medic si ce trebuie sa faci
In aceasta luna daca totul este bine veti merge la 2 consultatii medicale cand veti spune doctorului ce va supara, ce temeri aveti, sa aveti un carnetel pe care sa va notati intrebarile, altfel veti uita.
Doctorul va va consulta, va face probabil un tuseu vaginal sa vada ca este colul uterin inchis, ca nu sangerati, ca uterul a crescut, nu aveti contractii, va va intreba despre miscarile copilului, despre dureri.
Se verifica hemoglobina hematocritul sideremia sa vada daca esti anemica, glicemia, serologia pentru sifilis, coagulograma, sumarul de urina.
Deoarece bebelusul se dezvolta si matureaza de acum inainte e important sa te asiguri ca ai un aport adecvat de nutrienti si lichide si sa te odihnesti suficient.
Sa te asiguri ca ai un aport suficient de proteine, vitamina C si fier.
Doctorul iti va recomanda o ecografie intre 30-32 saptamani pentru monitorizarea cresterii fetale (marimea si greutatea fetala, eventuale anomalii care nu s-au diagnosticat pana acum) si placenta (pozitia ei, existenta sau nu de calcificari si lacuri vasculare), evaluarea indicilor vasculari in arterele tale uterine, ombilicale sau in cerebrala medie a copilului.
Mai ai aproximativ 10 saptamani pana la nastere si este timpul sa decizi daca nu ai facut-o pana acum unde vei naste, la ce spital, de stat sau privat. Este bine sa te informezi si sa vorbesti cu doctorul tau despre optiunile de nastere: nastere pe cale naturala cu sau fara epidurala, operatie cezariana.
Este bine daca nu ai facut-o pana acum sa incepi cumparaturile de care vei avea nevoie la nastere si dupa pentru copilul tau si sa pregatesti camera pentru puiul tau cand il vei aduce acasa.
Personal cred ca perioada de sarcina ar trebui pe deplin savurata de orice femeie, este o perioada cu care nu va mai intalniti, aparte pentru fiecare femeie, dumnezeiasca, o minune, un dar de a purta o fiinta vie in corpul vostru, de a fi rasfatate si fericite, toata familia chiar si prietenii va ocrotesc, puteti profita si sa va simtiti ca o printesa.
Dupa ce nasteti treceti pe planul doi, copilul isi va cere drepturile, va fi o perioada de acomodare de cateva saptamani cand e posibil sa nu aveti zi si noapte ci sa va sculati la scancitul lui pentru a vedea daca doarme bine, daca respira, daca ii este foame, daca trebuie schimbat sau nu.
Asa ca este bine sa ganditi pozitiv, sa treceti peste perioada de anxietate, care va creaza si insomnie, sa va asigurati ca intrebati medicul tot ce doriti sa stiti, pentru ca intr-adevar totul este un necunoscut, sa va asigurati ca familia va intelege ca aveti o comunicare buna cu sotul/partenerul care este alaturi de dv si la bine si la rau, sa mergeti impreuna la lectii de educatie prenatala sa faceti exercitii de relaxare.
Va va fi mult mai usor!
Tatal
E o alta etapa a sarcinii cand in special taticul ramane uimit de miscarile din burtica dvs, de valurile care se creeaza pe abdomen si poate surprinde instantanee cu talpita pe abdomen sau va fotografiaza din profil si din fata sa vedeti ce mare a crescut burtica.
Puteti desena pe burtica un bebe, sa puneti o fundita frumoasa cand faceti poze si multe altele. Daca vorbiti cu el va recunoaste vocea si cand ii vorbeste taticul devine foarte atent si parca va asculta.
Poti picta camera copilului cu poze din desene animate. Sa mergi in continuare la lectiile prenatale, la cumparaturi impreuna cu viitoarea mamica, sa te informezi despre modalitatile nasterii si sa te consulti cu sotia/partenera ta ce i-ar fi mai potrivit sau ce si-ar dori.