Mama
Deja burtica ta este mare si vei fi mai obosita, somnoroasa, uterul iti impinge diafragmul si vei avea dificultati in respiratie, nu vei mai putea manca mult ci putin si des, vei avea arsuri din ce in ce mai dese, vei avea insomnii, nu vei mai putea sta in pozitia culcat pe spate deoarece uterul apasa pe vena cava si opreste circulatia cerebrala si te vei simti rau.
Este cel mai bine sa dormi pe partea stanga cu multe perne pentru sprijin.
Daca constati ca ti se umfla picioarele, mainile sau/si fata este bine sa iei tensiunea si sa discuti cu doctorul tau. Se recomanda sa reduci sarea. Este bine discuti cu medicul tau sa iti recomande si un antiacid daca arsurile gastrice devin insuportabile si de asemenea va trebui sa faci din nou un set de analize.
Uterul apasa si pe vezica urinara si uneori poti avea senzatia ca pierzi lichid amniotic, dar de fapt pierzi urina. Poti face un test pe care il cumperi de la farmacie din acel lichid sa vezi daca e urina sau lichid amniotic. Lichidul amniotic este clar ca apa de stanca si nu are miros.
Daca nu esti sigura este mai bine sa mergi urgent la spital la doctor, daca s-au rupt membranele sau s-au fisurat e posibil sa te infectezi si sa pui in pericol viata copilului sau a ta. De cele mai multe ori membranele se rup din cauza infectiile genitale netratate.
Este bine sa faci in timpul sarcinii examene de secretie vaginala si culturi col si pentru streptococ B care e incriminat in ruptura precoce de membrane. De asemenea apasand pe vezica urinara si blocand tranzitul normal al urinii, pot apare infectii urinare joase si chiar renale.
Majoritatea bebelusilor sunt deja asezati in prezentatia (pozitia) pe care o vor avea la nastere, cel mai frecvent cu capul in jos dar daca este cu fundul in jos sau in alta pozitie nu iti face probleme ca se mai poate inca intoarce.
Bebelusul tau
Copilul a crescut si miscarile nu mai pot fi ample, deoarece nu mai are suficient loc in uter pentru tumbe. Veti simti mai mult miscari pe loc, bocaneli, va va impinge in ficat sau vezica urinara.
Daca simtiti mai putin de 10 miscari in 2 ore trebuie sa contactati urgent medicul sau spitalul, unde veti face o cardiotocograma (CTG) care va monitoriza miscarile copilului, bataile cardiace si contractiilr uterului vostru. Mai bine mergeti sa va linistiti chiar daca nu este nici o problema.
Reflexul pupilar la lumina a aparut la 32 saptamani.
Copilasul este acoperit de lanugo. 8% din greutatea corporala este reprezentata de grasime.
Plamanii copilului continua sa se maturizeze, scheletul este format complet.
Daca s-ar naste in aceasta saptamana ar fi tot prematur dar cu sanse mari de supravietuire. Copilul are acum 437 mm lungime de la cap la calcai si cantareste aproximativ 1918 grame.
Vizita la medic si ce trebuie sa faci
In aceasta luna daca totul este bine veti merge la 2 consultatii medicale cand veti spune doctorului ce va supara, ce temeri aveti, sa aveti un carnetel pe care sa va notati intrebarile, altfel veti uita.
Doctorul va va consulta, va face probabil un tuseu vaginal sa vada ca este colul uterin inchis, ca nu sangerati, ca uterul a crescut, nu aveti contractii, va va intreba despre miscarile copilului, despre dureri.
Se verifica hemoglobina hematocritul sideremia sa vada daca esti anemica, glicemia, serologia pentru sifilis, coagulograma, sumarul de urina.
Deoarece bebelusul se dezvolta si matureaza de acum inainte e important sa te asiguri ca ai un aport adecvat de nutrienti si lichide si sa te odihnesti suficient. Sa te asiguri ca ai un aport suficient de proteine, vitamina C si fier.
Mai ai aproximativ 6-7 saptamini pana la nastere si este timpul sa decizi daca nu ai facut-o pana acum unde vei naste, la ce spital, de stat sau privat. Este bine sa te informezi si sa vorbesti cu doctorul tau despre optiunile de nastere: nastere pe cale naturala cu sau fara epidurala, operatie cezariana.
Este bine daca nu ai facut-o pana acum sa incepi cumparaturile de care vei avea nevoie la nastere si dupa pentru copilul tau si sa pregatesti camera pentru puiul tau cand il vei aduce acasa.
Este bine ca sa fi inregistrata deja la medicul de familie de unde iti vei lua concediul prenatal daca nu ai intrat déjà in concediu.
De asemenea este timpul sa discuti cu bancile acreditate de celule stem de unde iti vei procura kitul, daca vrei sa stochezi celule stem din cordonul ombilical sau din tesutul cordonului ombilical. Astazi se pot trata anumite boli cu celule stem precum leucemia, diabetul si altele, dar este bine sa te informezi direct de la banca de celule stem cum te poate ajuta daca ar fi nevoie.
Tatal
Este bine sa fii mereu in preajma sotiei, sa o ajuti la treburile casnice, sa faci cumparaturi, sa o sustii psihologic. Ar fi bine sa finalizati cumparaturile pentru bebelus, sa pregatesti camera copilului si de ce nu, sa mergi cu sotia la toate controalele si ecografiile, eventual la lectiile de maternitate, de pregatire pentru nastere.