Mama
In saptamana 36 burtica va fi mare, te poti simti grasa, cu picioare umflate (edeme). Burtica face compresie pe membrele inferioare, te dor muschii, te dor incheieturile, articulatiile devin mai laxe, mergi mai greu, nu mai esti sprintena. Este bine sa te odihnesti mai mult, sa stai cu picioarele sus pe o perna.
Daca ai facut sport pana acum este bine sa continui gimnastica pt gravide, dar mai domol. Te pot durea soldurile, coloana la care se accentueaza curbura lombara, poti avea dureri de sciatica (intepaturi si amorteli la nivelul coloanei lombare, feselor, coapselor).
Daca nu ai intrat in concediu prenatal poti vorbi cu medicul tau. Daca se umfla picioarele, nu mai intri in pantofi, ai nevoie de un numar mai mare, iei mult si brusc in greutate, te doare capul, ai ameteli este bine sa mergi la doctor si sa verifici tensiunea arteriala (TA), de asemenea incearca sa reduci sarea!
Poti avea insomnii, vei obosi usor. Nu mai poti dormi de ceva vreme pe spate, asa cum e scris mai devreme, sarcina apasa pe vena cava si faci sindrom de vena cava (se opreste circulatia cerebrala si iti va fi rau). Noaptea este bine sa dormi pe partea stanga, si sa folosesti perne pentru suport.
Pentru ca uterul a crescut nu vei mai putea manca mult deodata, vei avea arsuri.
Este bine sa mananci putin si des iar pentru arsuri sa intrebi doctorul ce antiacide poti administra.
De asemenea uterul apasa pe muschiul diafragm si pe plamani si poti simti lipsa de aer, in 3-4 saptamani copilul va mai cobori si iti va da drumul sa respiri ca inainte, te vei simti mai usoara la respiratie, dar copilul va apasa pe membrele inferioare, pelvis, solduri si vezica urinara.
Veti merge foarte des la toaleta sa urinati, puteti chiar sa pierdeti urina cand tusiti, stranutati, radeti sau chiar cand stati in picioare. Noaptea va puteti scula de cateva ori sa va duceti la baie.
In mod normal copilul va avea deja pozitia fixata in uter, de obicei cu capul in jos, sau in termeni medicali, prezentatie craniana, cu bratele si membrele inferioare flectate pe abdomen.
Sunt si copii asezati in pozitie pelviana (cu pelvisul in jos si capul spre diafragmul mamei), sau in pozitie transversa (cu capul intr-un flanc si pelvisul in celalalt flanc).
Daca copilul tau nu este in prezentatie craniana probabilitatea sa se mai intoarca este foarte scazuta si trebuie sa discuti cu medicul tau daca nasterea vaginala este posibila.
Lichidul amniotic va atinge maximul de volum intre saptamana 34 si 36, dupa saptamana 37 lichidul amniotic incepe sa se reduca, miscarile copilului nu vor mai fi ample, nu se va mai putea rostogoli, nu va mai face tumbe, nu va mai avea loc suficient, dar trebuie sa-i simti miscarile.
Se pot observa la unele femei varice pe membrele inferioare, stelute vasculare pe fata, piept, membre superioare, piele uscata, mancarime (prurit de sarcina), vergeturi la nivelul sanilor, feselor, abdomenului si coapselor.
Poti lua in greutate saptamana aceasta cam 450 grame.
E posibil sa simti contractii (intarirea abdomenului) care pot fi contractii nedureroase date de miscarea copilului care loveste peretele uterin si creeaza o intarire a uterului (se numesc contractiile Braxton Hicks), acestea sunt fiziologice normale si trebuie sa le deosebesti de contractiile dureroase, care se succed la intevale regulate de timp (20min sau mai des) care treptat se micsoreaza si care cresc in intensitate si sunt dureroase.
In aceasta situatie este bine sa te prezinti urgent la spital. Colul uterin este mai moale, se poate deschide daca vei intra in travaliu si vei naste. Este de preferat sa nu nasti acum dar daca sunt semne sa te prezinti la doctor poate un litic sau un tocolitic va prelungi perioada de sarcina.
Daca ai sarcina gemelara pot apare contractii si poti naste.
Bebelusul tau
Copilasul este marisor acum, are pielea roz si fina, grasimea reprezinta aproximativ 8% din corp, vernixul care protejeaza pielea se ingroasa in saptamana 36.
Daca se naste la 36 saptamani, prematur, copilul ar trebui sa supravietuiasca, cu toate ca plamanii nu sunt perfect dezvoltati si surfactantul nu e in cantitate suficienta.
Scheletul este dezvoltat complet, are unghii la maini si picioare. Copilasul are acum aproximativ 474 mm si o greutate de aproximativ 2622 grame.
Vizita la medic si ce trebuie sa faci
Este bine si in aceasta perioada sa continui gimnastica daca ai facut pana acum, sa mai reduci din activitatea care te oboseste, sa te dai cu crema zilnic dupa baie, sa nu faci bai fierbinti (iti poate veni rau in cada, poti antrena o sangerare).
Daca apare sangerare, durere, contractii, se rupe apa (te trezesti ca te umpli de un lichid clar, cu miros specific pe picioare. E posibil sa se fi rupt membranele sau sa pierzi urina) e necesar sa te prezinti urgent la medic la spital.
Va trebui sa mergi la medicul tau pentru alte analize de sange inclusiv screeningul pentru streptococ B obligatoriu intre saptamana 34 si 37 de sarcina (culturi col uterin pentru streptococ B) (daca e prezent, e o infectie care e incriminata in ruptura prematura de membrane).
Pacientelor carora culturile din col le ies pozitive pentru Steptococul grup B li se va administra tratament antibiotic profilactic.
Asa cum am mai scris poti intra in concediul prenatal acum, vorbeste cu doctorul tau!
De asemenea trebuie sa ai deja acasa chitul pentru stem cell daca esti hotarata sa conservi stem cell pentru mai tarziu. Daca nu te-ai hotarat inca este bine sa discuti cu medicul tau si sa iei legatura cu reprezentantii diverselor banci acreditate de celule stem pentru a clarifica eventualele nelamuriri si pentru a te decide.
E bine sa ai geanta pentru spital pregatita deja, dosarul cu analize, ecografiile efectuate in sarcina si actele pentru spital, in situatia in care copilul doreste sa vina mai devreme.
Geanta pentru spital ar trebui sa contina:
- pentru mama: actele pentru internare (carte de identitate, adeverinta pt contributiile de sanatate), dosarul de analize si ecografii, lucruri de igiena personala (sapun, perie, pasta dinti, prosop), camasi noapte, absorbante, haine necesare pentru externare
- pentru copil: kitul pentru celule stem, pampers, lucruri de igiena personala (sapun, prosop), hainute pentru nou-nascut, haine necesare pentru externare.
Tatal
Este bine sa fii gata cu camera copilului si sa aveti totul cumparat pentru primele saptamani acasa.
Sa ai rabdare cu partenera ta care in curand va aduce pe lume copilasul mult dorit, are nevoie de tine, poate se simte grasa si urata. Trebuie sa o incurajezi, sa fi langa ea. Sa se simta mangaiata, alintata. Poti, daca te descurci sa-i masezi spatele si picioarele.
Este bine sa faceti listele de cumparaturi impreuna. De asemenea trebuie deja sa te gandesti cum iti aranjezi treburile la servici ca sa-ti poti lua concediu la nasterea bebelusului (ai dreptul la 5 zile lucratoare prin legislatie).
Sa-ti pregatesti camera video sau aparatul foto, sa te asiguri ca au bateriile incarcate, film pt aparatele cu film sau spatiul pe cardul de memorie pentru aparatele digitale, pentru a imortaliza momentele de neuitat din ziua nasterii bebelusului.