Gonoreea este o boala cu transmitere sexuala ce poate afecta atat barbatii cat si femeile, cauzata de bacteria Neisseria gonorrhoeae.
Cel mai frecvent afecteaza uretra, gatul si rectul, dar si colul uterin la femei.
Ea se poate transmite si la nou nascuti in timpul nasterii vaginale si poate determina complicatii la ochi.
Simptome
In multe cazuri persoanele infectate nu prezinta niciun simptom si nu stiu ca sunt infectate.
Simptome la nivel genital
La barbati:
- Disurie – durere la urinare
- Secretie purulenta exteriorizata prin uretra
- Inflamarea sau durerea testiculelor
La femei:
- Disurie – durere la urinare
- Secretie vaginala abundenta
- Sangerare vaginala intre menstre sau la contactul sexual
- Durere la contactul sexual
- Dureri abdominale sau pelvine
Simptome in alte parti ale corpului:
- La nivelul rectului se manifesta prin mancarimi si secretii purulente, sangerare cu sange rosu si durere la defecatie.
- La nivelul ochilor cauzeaza durere, sensibilitate la lumina si secretii purulente.
- Simptomele si semnele la nivelul gatului includ dureri si inflamarea ganglionilor cervicali.
- Daca una sau mai multe articulatii sunt infectate atunci vor prezenta roseata, inflamare si durere acuta.
Cauza
Gonoreea este cauzata de bacteria Neisseria gonorrhoeae. Transmiterea are loc cel mai frecvent prin contact sexual vaginal, anal si oral.
Factorii care cresc riscul de infectare sunt:
- Varsta tanara
- Partener sexual nou
- Parteneri sexuali multiplii
- Alte boli cu transmitere sexuala
Complicatii
Netratata, gonoreea poate duce la complicatii serioase ca:
- Infertilite atat la femei cat si la barbati. La femei netratata se poate raspandi la uter si trompe ducand la aparitia bolii inflamatorii pelvine si blocaj tubar, ceea ce duce la aparitia infertilitatii si a complicatiilor in sarcina. La barbati, netratata, duce la epididimita.
- Infectia cu gonoree a articulatiilor si a altor zone din corp.
- Risc crescut de infectare cu HIV/SIDA.
- Complicatii la bebelusii nou nascuti prin infectarea lor de la mama in timpul travaliului sunt forte serioase incluzand probleme oculare pana la orbire, leziuni la nivelul scalpului si infectii.
Preventia aparitiei bolilor sexuale, printre care si gonoree consta in abstinenta, relatie monogama, folosirea prezervativului. De asemenea daca aveti un nou partener sexual trebuie sa il rugati sa se testeze pentru boli cu transmitere sexuala. Daca partenerul dumneavoastra are simptome neobisnuite ca disurie, leziuni la nivelul organelor sexuale este indicat sa nu aveti contact sexual. Daca nu sunteti intr-o relatie monogama testarea pentru boli cu transmitere sexuala trebuie facuta periodic pentru a depista orice boala, a o trata la timp si a evita complicatiile.
Pentru a preveni reinfectarea evitati contactul sexual pe durata tratamentului si cel putin o saptamana de la terminarea tratamentului.
Diagnosticul pe colectarea unei probe de urina sau prin culturi din secretiile vaginale sau uretrale. Gonoreea creste riscul de contactare si a altor infectii cu transmitere sexuala si medicul va poate recomanda si testarea pentru boli cu transmitere sexuala.
Tratamentul in cazul adultilor consta in administrarea de antibiotice.
Tratamentul in cazul partenerilor infectati consta tot in administrarea de antibiotic. Chiar daca dv v-ati tratat daca partenerul nu s-a tratat va puteti reinfecta.
In cazul bebelusilor infectati de la mama se recomanda admnistrarea de picaturi intraoculare imediat dupa nastere. Daca totusi apare infectia oculara atunci tratamentul cu antibiotice este necesar.