Granulomul inghinal sau donovanoza este o boala ulcerativa genitala cauzata de bacteria Klebsiella granulomatis (cunoscuta si ca Calymmatobacterium granulomatis). Boala se transmite prin contact sexual, in special cand exista leziuni.
Boala este foarte rara in tarile dezvoltate, foarte rara in Europa, fiind prezenta in zone ca Sudul Africii, Australia centrala, India, Papua, Noua Guinee.
Simptomele constau in leziuni ulcerative nedureroase care evolueaza lent situate la nivelul penisului si zonei perianale in cazul barbatilor, la nivelul labiilor in cazul femeilor. Leziunile sunt foarte bine vascularizate si sangereaza usor, sunt nedureroase. Netratate leziunile se inmultesc si se infecteaza. Pot genera infectii secundare si pot coexista cu alte boli cu transmitere sexuala. De asemenea, poate aparea infectia extragenitala prin diseminarea infectiei in pelvis, la organele intra-abdominale, la oase sau bucal.
Diagnostic
Diagnosticul se face prin analiza vizuala a leziunii si pe baza simptomelor. Deoarece leziunea este nedureroasa poate fi confundata cu sancrul sifilitic.
Bacteria poate fi greu de izolat in culturi, diagnosticul punandu-se prin vizualizarea corpilor Donovan la biopsie.
Tratament
Tratamentul consta in administrarea de antibioticoterapie, care incetineste progresia ulcerelor. Tratamentul inceput devreme scade riscul de cicatrici la nivel genital. De obicei, sunt necesare cure lungi de antibioticoterapie.
Recidivele pot aparea la 6-18 luni dupa terapia aparent eficienta.
Toate pesoanele diagnosticate cu granulom inghinal trebuie testate pentru HIV.
Pacientii trebuie urmariti pana la disparitia tuturor simptomelor.
Toti partenerii sexuali din ultimele 60 de zile trebuie sa fie tratati.