Incontinenta urinara este o afectiune frecventa si foarte deranjanta. Severitatea poate varia intre pierderea ocazionala de urina la tuse sau stranut la nevoie imperioasa brusca de urinare fara a mai putea ajunge la toaleta.
Daca incontinenta urinara va afecteaza activitatile zilnice trebuie sa va adresati medicului.
Simptome pentru incontinenta urinara:
Exista mai multe tipuri de incontinenta urinara:
- Incontinenta de efort apare cand creste presiunea intraabddominala din cauza slabirii muschilor perineali, la stranut, tuse, ras, exercitii fizice, ridicarea unei greutati. Slabirea muschilor perineali apare dupa nastere, la menopauza, din cauza obezitatii, constipatiei cronice, ca reactie adversa la medicamente sau din cauza atrofiei musculare ca urmare a cresterii varstei. Este cel mai frecvent tip de incontinenta urinara 90% din cazuri la femei. La barbati poate aparea ca urmare a afectarii muschilor sfincterieni dupa operatii la prostate.
- Incontinenta imperioasa (de urgenta) se manifesta prin pierderi involuntare de urina (in general in cantitati importante) insotite sau urmate imediat de senzatia persistenta de a urina din nou. Aceasta forma de incontinenta apare ca urmare a hiperactivitatii muschilor vezicali care, contractandu-se excesiv, induc nevoia imperioasa de a urina. Incontinenta de urgenta poate fi cauzata de o afectiune minora ca infectia urinara dar si de afectiuni mai severe la tulburari neurologice sau diabet. Incontinenta imperioasa se intalneste cel mai des la persoanele in varsta.
- Incontinenta urinara prin prea plin se caracterizeaza prin pierderea constanta si involuntara de urina din cauza depasirii capacitatii vezicii urinare. Cauza principala a aparitiei acestei forme de incontinenta este obstructia tractului urinar, prin ingustarea uretrei ca urmare a maririi prostatei la barbati sau prin existenta de calculi renali.
In general incontinenta prin prea plin apare la barbati ca urmare a hipertrofieiprostatei dar poate surveni atat la barbati cat si la femei in cazul administrarii anumitor medicamente existentei unor boli metabolice – diabet zaharat sau a unor afectiuni ale sistemului central nervos ca Parkinson, Alzheimer. - Incontinenta urinara neurogena apare la pacientii cu afectiuni neurologice grave si se caracterizeaza prin declansarea unei contractii spontane si involuntare a muschilor vezicii, deseori fara ca pacientul sa constientizeze nevoia de a urina. Golirea vezicii se produce automat, necontrolat si inconstient. Incontinenta urinara neurogena apare in afectiunile neurologice ca Parkinson, Alzheimer sau in leziunile medulare grave – paralizia completa a membrelor inferioare, scleroza in placi, diverse tumori.
Cauze
Incontinenta urinara temporara poate fi cauzata de anumite bauturi, alimente sau medicamente – diuretice care stimuleaza si cresc volumul urinar: alcool, cofeina, bauturi carbogazoase, indulcitori artificiali, ciocolata, citrice, medicamente antihipertensive, sedative, musculorelaxante, doze mari de vitamina C.
Incontinenta urinara poate fi de asemenea cauzata de afectiuni medicale ce se pot trata usor ca:
- Infectia
- Constipatia

Incontinenta urinara persistenta poate fi cauzata de:
- Sarcina
- Nastere vaginala
- Modificari determinate de varsta
- Menopauza
- Prostata marita
- Cancer de prostata
- Obstructia cailor urinare
- Tulburari Neurologice ca Scleroza multipla, Boala Parkinson, tumori cerebrale, accidente vasculare cerebrale, traumatisme ale coloanei vertebrale.
Factorii de risc ce favorizeaza aparitia incontinentei urinare:
- Sexul feminin este mai predispus sa faca incontinenta urinara. Nasterile, sarcinile si menopauza cat si anatomia feminina predispun mai mult.
- Varsta
- Obezitatea
- Fumatul
- Istoricul familial
Complicatiile incontinentei urinare cronice pot include:
- Probleme ale pielii
- Infectii urinare recidivante
- Impact negativ asupra vietii personale.
Incontinenta urinara nu poate fi prevenita intotdeauna dar ca diminuezi riscul trebuie sa:
- Mentii o greutate corporala normala
- Sa faci exercitii pentru intarirea planseului pelvin
- Sa eviti consumul de iritanti ai vezicii urinare ca alcool, cafea si alimente acide
- Sa consumi multe fibre care previn constipatia
- Sa nu fumezi
Diagnostic
In functie de simptome medicul va determina ce fel de incontinenta urinara ai si va stabili tratamentul. Medicul va face un examen complet si va recomanda analiza urinei, tinerea unui jurnal al vezicii urinare dar si masurarea volumului postrezidual – urina ramasa in vezica dupa mictiune. De asemenea poate recomanda si alte analize la testele urodinamice si ecografia pelvina.
Tratamentul depinde de tipul de incontinenta, de severitatea incontinentei si de cauza.
Tehnicile comportamentale includ: antrenarea vezicii urinare – dupa aparitia senzatiei de urinare sa incerci sa amani cel putin 10 min si sa prelungesti intervalul intre urinari; golirea competa a vezicii urinare prin urinare la interval de cateva minute; programarea urinarilor; managmentului dietei si al administrarii de lichide.
De asemenea se poate recomanda efectuarea de exercitii pentru intarirea planseului pelvin – exercitii Kegel.
Stimularea electrica este o metoda de tratament prin care cu ajutorul unor electrozi inserati in rect sau in vagin sunt stimulati muschii pelvini.
Si medicatia poate fi una dintre metodele de tratament pentru incontinenta urinara. Sunt folosite medicamente ca anticolinergice, alfa blocante, topice cu estrogeni.
Dispozitivele medicale ce pot trata incontinenta urinara sunt pesariile sau dispozitivele uretrale.
Terapiile interventionale care pot ajuta in incontinenta urinara includ injectiile cu Botox in musculatura vezicii urinare si stimulatoarele nervoase.
Terapiile chirurgicale includ proceduri ce implica pozitionarea unor plase in jurul uretrei, cura prolapsului uterin, repararea peretilor vaginali superior si inferior si in cazul barbatilor sfincterul urinar artificial.
Sursa foto: unsplash.com