Infectia tractului urinar este o infectie provocata de agenti patogeni, ce se pot localiza in oricare parte a tractului urinar – rinichi, uretere, vezica urinara, uretra. Cel mai frecvent, infectia urinara apare la nivelul tractul urinar inferior, afectand vezica urinara si uretra. Infectiile urinare sunt mai frecvente la femei decat la barbati.
Simptomele infectiei urinare pot varia in functie de varsta, sex si localizarea infectiei la nivelul tractului urinar:
- O senzatie imperioasa de a urina
- Senzatie de arsura si usturime la urinare
- Nevoia frecventa de a urina eliminand cantitati mici de urina
- Urina tulbure
- Urina de culoare rozalie, rosie sau maronie – semn al prezentei sangelui in urina
- Miros intepator al urinei
- Discomfort la nivelul abdomenului inferior
Fiecare tip de infectie urinara se poate asocia cu semne si simptome specifice zonei tractului urinar unde se gaseste infectia.
In cazul infectiilor situate la nivelul rinichilor, denumite pielonefrite simptomele pot include durere lombara si in flancuri, febra, frisoane, greata si varsaturi.
Infectiile vezicii urinare – cistite- se caracterizeaza prin presiune si disconfort la nivelul abdomenului inferior, urinari frecvente si dureroase, sange in urina.
Daca ai simptomele unei infectii urinare trebuie sa te prezinti la medic!
Cauzele infectiilor urinare
Cea mai frecventa cauza a infectiei urinare o reprezinta infectarea cu Escherichia coli, o bacterie ce se gaseste in mod obisnuit in tractul gastrointestinal. Cu toate acestea, mai exista si alte bacterii ce pot provoca o infectie a tractului urinar – Klebsiella, Pseudomonas, Enterobacter, Proteus, Staphylococcus, Mycoplasma, Chlamydia, Neisseria sau paraziti –Trichomonas.
Factori de risc pentru infectii urinare
Printre factorii de risc ai infectiei urinare se numara:
- Anatomia aparatului urinar la femei – uretra scurta si distanta mica de la anus la uretra
- Litiaza renala -pietre la rinichi
- Patologii in care vezica nu se poate goli complet;
- Prostata marita poate incetini fluxul urinar sporind riscul de infectie;
- Anomalii congenitale ale tractului urinar
- Pentru multe femei, actul sexual poate declansa o infectie
- Anumite tipuri de contraceptie – folosirea diafragmei sau a spermicidelor
- Sarcina
- Menopauza
- Sistem imunitar deficitar – persoanele cu Diabet Zaharat
- Utilizarea sondei urinare
Diagnosticul infectiei urinare se face efectuand sumarul de urina care analizeaza prezenta leuocitelor, a sangelui sau a bacteriilor in urina. Pentru a evita contaminarea probei de urina se recomanda recoltarea intr-un recipient steril, spalarea zonei genitale in prealabil si colectarea urinei din jetul al doilea. Alta analiza care se efectueaza este urocultura ce va depista tipul de bacterie ce a produs infectia,dar si la ce antibiotice este sensibila.
In cazul in care aveti infectii urinare frecvente medicul poate decide efectuarea unei ecografii renale sau a unui RMN renal.
Tratament
Prima linie de tratament in cazul infectiilor urinare este reprezentate de antibiotice. Tipul, doza si durata administrarii fiind decise de catre medic in functie de tipul de infectie si de starea ta generala de sanatate.
In infectiile simple de obicei simptomele dispar in cateva zile, dar este important sa continuati administrarea medicatiei atat timp cat v-a fost prescrisa.
Medicul va poate recomanda si antialgice (pentru durere) sau antiinflamatoare.
In cazul infectiilor severe poate fi necesara internarea intr-o unitate spitaliceasca si administrarea de antibiotice intravenos.
Medicina alternativa
Unele studii au aratat ca vitamina C ajuta la reducerea bacteriilor din tractul urinar prin cresterea aciditatii urinei, iar ananasul are efect antiimflamator. De asemenea exista cercatari care au evidentiat ca aportul de merisoare, fie tablete, fie sub forma de suc poate duce la combaterea infectiilor urinare. Pentru majoritatea personelor consumul de suc de merisoare este sigur.
Prevenirea infectiei urinare trebuie sa constituie o prioritate mai ales la persoanele care au avut o data sau de mai multe ori infectii urinare.
Va prezint cateva sfaturi ce va pot ajuta sa va reduceti riscul de infectii urinare:
- Beti multe lichide in special apa
- Goliti vezica cat mai repede dupa aparitia senzatiei de mictiune
- Beti suc de merisoare
- Stergeti-va intotdeauna din fata spre spate
- Urinati imediat dupa contactul sexual
- Evitati deodorante sau geluri intime
- Schimbati metoda de contraceptie
Complicatiile infectiilor urinare apar atunci cand infectia nu este tratata la timp sau medicamentele nu sunt adecvate :
- Infectii recurente
- Sechele permanente ale rinichiului
- Risc crescut de nastere prematura la gravide
- Stricturi uretrale la barbati dupa infectii urinare
- Sepsis
- Insuficienta renala