Infertilitatea este o boala care afecteaza aproximativ 1 din 6 cupluri si este definita ca lipsa aparitiei sarcinii dupa 12 luni de contacte sexuale regulate si neprotejate. In Europa si America de Nord approximativ 85% din cupluri vor obtine sarcina intr-un an, 20 % vor concepe din prima luna, 70 % in primele 6 luni, 95% in 2 ani.
Cauzele infertilitatii sunt impartite in mod egal intre barbati si femei: 30% cauze feminine, 30% cauze masculine, 30% mixte si 10% necunoscute.
Cauze FEMININE de infertilitate
Varsta materna inaintata.
Odata cu cresterea varstei materne numarul de ovocite scade rapid, la fel si calitatea lor.
Disfunctiile ovulatorii
Disfunctiile ovulatorii sunt cele mai frecvente cauze de infertilitate feminina, afectand aproximativ 25% din femeile infertile. In mod normal in fiecare luna se elibereaza cate un ovocit – proces numit ovulatie. Unele femei nu prezinta ovulatie deloc, in timp ce altele ovuleaza doar in unele luni.
Disfunctiile ovulatorii pot fi datorate:
- Insuficienta ovariana prematura – ovarele nu mai functioneaza la femei sub 40 de ani
- Sindromul Ovarelor micropolichistice afecteaza 5 – 10% din populatia feminina la varsta reproductiva. Aceasta afectiune cauzeaza anovulatie sau oligoovulatie, menstre neregulate sau absenta lor, hipertensiune arteriala, acnee, nivele ridicate ale insulinei in sange, pilozitate excesiva, probleme cu greutatea. Scaderea in greutate poate duce la restaurarea ovulatiei la multe femei. Vezi link pagina sindormul ovarelor micropolichistice
- Hiperprolactinemia – nivelul crescut al prolactinei la femeile care nu alapteaza si nu sunt insarcinate poate duce la lipsa ovulatie si infertilitate.
- Calitate scazuta a ovocitelor – in special la femeile peste 38-40 de ani.
- Afectiuni tiroidiene
- Anumite boli cronice ca si SIDA sau cancere
Endometrioza
Endometrioza este o boală progresivă, care afectează 10-15% din femeile la varsta reproducerii şi a doua cea mai frecventă cauza a infertilititatii. 30% pana la 40% din femeile care sufera de aceasta afectiune sunt infertile.
Endometrioza consta in aparitia celulelor endometriale in afara cavitatii uterine, la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinară, intestin; uneori chiar plamani, maduva spinarii sau creier.
Afectarea trompelor uterine – blocajul tubar
O data eliberat din folicul in momentul ovulatiei, ovocitul calatoreste in trompa unde este fertilizat. Daca trompele sunt afectate, fertilizarea nu se produce.
Trompele uterine sunt afectate sau se blocheaza din cauza:
- Infectiilor – in special cu chlamydia
- Interventiilor chirurgicale abdominale pot duce la lezarea trompelor uterine si la aparitia aderentelor.
- Endometrioza
- Fibroame uterine voluminoase
Probleme la nivelul uterului
- Fibroame si polipi
- Malformatii uterine
- Aderente (sinechii) produse dupa o interventie in uter, cum ar fi chiuretajul
- Utilizarea prelungita a unui dispozitiv intrauterin (DIU, sterilet) pentru contraceptie
- Endometritele – infectii ale endometrului
Afectiuni ale colului sau vaginului
- Anomalii structurale ale vaginului sau colului
- Mucusul cervical poate fi ostil pentru spermatozoizi, putand contine anticorpi sau fiind prea vascos pentru a permite o motilitate normala a spermatozoizilor.
Disfunctii imunologice
- Raspunsul imunologic anormal la sarcina poate duce la pierderea acesteia
- Anticorpi antispermatici care ataca si distrug spermatozoizii.
Consumul de droguri
Consumul de droguri ca si marihuana sau cocaina poate duce la infertilitate.
Chimioterapia si/sau radioterapia
Chimioterapia si/sau radioterapia pot duce la insuficienta ovariana prematura. La paciente tinere cu neoplazii ce necesita tratament chimio/radioterapic se recomanda vitrificarea ovocitelor inainte de inceperea tratamentului, daca este posibil.
Sursa foto: unsplash.com