În perioada sarcinii trebuie să mănânci cât pentru doi şi ai pofte de necontrolat. Sunt două mituri apărute ca o „scuză” a gravidelor pentru a da iama în frigider după pofta inimii. În realitate, medicii atrag atenţia că toate acestea duc la îngrăşare, iar kilogramele în plus au un impact negativ asupra sarcinii.
„Necesarul caloric la femeia gravidă este cu 200 kcal mai mare decât înainte de a rămâne însărcinată. 200 de calorii se găsesc într-un cubuleţ de unt sau într-un avocado, astfel că diferenţa nu e mare şi alimentaţia gravidei trebuie să fie similară cu cea a oricărei femei sănătoase”, spune dr. Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie.
Cât e normal să te îngraşi în cele 9 luni de sarcină? Calculul se face în funcţie de indicele de masă corporală (IMC). Astfel, la o sarcină cu un singur făt:
- Femeile subponderale (IMC mai mic de 18,5) pot lua în greutate între 12,5 şi 18 kg.
- Femeile normoponderale (IMC între 18,5 şi 25) între 11 şi 16 kg.
- Femeile supraponderale (IMP între 25 şi 30) între 7 şi 11,5 kg.
- Femeile obeze (IMC mai mare de 30) pot lua în greutate maximum 7 kg.
La sarcinile cu gemeni, creşterea e cu 4-7 kg mai mult pentru fiecare făt în plus faţă de sarcina unică. Contează şi greutatea dinainte de a rămâne însărcinată. Nu e bine să fii nici foarte slabă, nici supraponderală.
Citeşte tot articolul pe click.ro