In ultimii 50 de ani au aparut numeroase metode de contraceptie. Ele pot fi clasificate in: hormonale, de bariera, dispozitive intrauterine sau sterilizarea.
Planificarea familiala naturala se bazeaza pe cunoasterea ciclurilor menstruale si evitarea contactelor sexuale in perioada fertila: metoda temperaturii bazale, metoda mucusului cervical, metoda calendarului.
Coitus interruptus: este o metodă de contraceptie prin care penisul se retrage din vaginul partenerei inainte de ejaculare. Rata de preventie este de pana la 75 %.
Anticonceptionalele orale
Este foarte important sa discuti cu medicul daca varsaturile se repeta. Pilula contraceptiva a aparut in anii ’60 si este cea mai folosita metoda de contraceptie feminina. Are o rata de prevenire a sarcinii intre 95-99 %.
Prezervativul masculin este una dintre cele mai folosite metode de contraceptie. Este usor de folosit, ieftin si ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala : gonoree, chlamidya, HIV. Rata de preventie este de 99 %.
Prezervativul feminin ofera protectie in 95 % din cazuri si de asemenea ofera o oarecare protectie fata de bolile cu transmitere sexuala. Este mai scump decat cel masculin si are o probabilitate mai mare de a se rupe. El poate fi introdus cu maxim 8 ore inainte de contactul sexual.
Diafragma este o metoda de contraceptie de bariera care trebuie introdusa in vagin pentru o prevenii spematozoizii sa patrunda in uter. Nu protejeaza de bolile cu transmitere sexuala. Este eficace in 80-95%.
Dispozitivele intrauterine (DIU) pot fi de doua tipuri : cele din cupru si cele hormonale. Ele ofera protectie pe termen lung, pot fi tinute intrauterin pentru 3-5 ani, dar nu protejeaza de boli cu transmitere sexuala. Rata de prevenire a sarciniilor este de 99%. Pentru insertia steriletului trebuie sa mergi la medicul ginecolog.
Implantul contraceptiv ofera de asemenea protectie pe termen lung dar ca si steriletul nu protejeaza de boli cu transmitere sexuala. Contine progestin care este eliberat treptat timp de 3 ani. Rata de prevenire a sarcinilor este de 99.99%
Spermicidele sunt o metoda de contraceptie eficienta atunci cand sunt folosite impreuna cu alte metode ca si diafragma. Singure nu ofera protectie buna si nu protejeaza de bolile cu transmitere sexuala.
Contraceptive injectabile au apartut in anii ’60 odata cu progesteronul artificial.
O injectie ofera protectie pentru 3 luni. Sunt eficace in 99% din cazuri.
Inelul vaginal este un inel mic de plastic care si insera intravaginal si poate fi tinut 3 saptamani. Contine aceiasi hormoni ca si anticonceptionalele. Nu protejeaza de bolile cu transmitere sexuala.
Sterilizarea este o metoda disponibila atat pentru femei cat si pentru barbati.
Pentru barbati tehnica se numeste vasectomie si consta in sectionare tubilor ce transporta sperma. Este o metoda permanenta.
Sterilizarea feminina poate si chirurgicala sau neghirurgicala. Sterilizarea chirurgicala consta in sectionarea trompelor, este o metoda definitiva si trebuie sa fii sigura ca nu mai doresti copii inante sa apelezi la ea.
Contraceptia de urgenta previne aparitia sarcinii atunci cand a avut loc un contact sexual neprotejat. Nu se recomanda decat utilizarea ocazionala. Cea mai folosita metoda este administrarea pastilei de a doua zi – ofera protectie in 95 % din cazuri.
Alta metoda este inserarea steriletului in primele 5 zile de la contactul neprotejat.