Fertilizarea in vitro este prima si cea mai cunoscută tehnică de reproducere umană asistată. Ea presupune fecundarea ovocitelor obtinute de la mama prin punctie, dupa hiperstimulare ovariana controlata, de catre spermatozoizii obtinuti de la tata, in laborator, apoi introducerea embrionilor rezultati in uterul mamei.
Primul copil nascut a fost o fetita, Louise Brown pe 25 iulie 1978, in Oldham General Hospital, Greater Manchester, UK. De atunci pana acum s-au nascut peste 5 milioane de copii prin fertilizare in vitro.
Indicatiile fertilizarii in vitro:
- Patologia tubara – este prima indicatie de FIV. Include femeile cu trompe obstruate sau excluse chirurgical; la femeile cu operatii pentru reconstructia sau repararea trompelor care nu au ramas insarcinate timp de un an sau chiar mai putin atunci cand varsta este peste 36 ani.
- Infertilitate de cauza necunoscuta
- Factori cervicali sau infertilitate imunologica atunci cand durata infertilitatii depaseste doi ani sau chiar mai repede la femeile cu varsta peste 36 de ani
- Endometrioza
- Barbati cu spermograma modificata
- Femei cu anuovulatie cronica la care tratamentele de inducere a ovulatiei nu au avut succes
- Cuplurile care trebuie sa foloseasca donor de ovocite
- Mama purtatoare sau surogat
Procedura de fertilizare in vitro are mai multe etape:
Etapa 1 – Hiperstimularea ovariana controlata
Presupune administrarea de medicamente pentru inducerea hiperovulatiei- ovulatiei multiple. Medicamentele de fertilitate transmit ovarelor sa produca mai multe ovule. Femeia va efectua in mod regulat monitorizare ecografica si hormonala.
Etapa 2 – Recoltarea ovocitelor
Recoltarea ovocitelor se realizeaza la 34-36 ore dupa injectia de declansare a ovulatiei. Recoltarea ovocitelor reprezintă extragerea acestora din ovare sub ghidaj ecografic cu un ac de puncție ovariană de unică folosință ce este direcționat spre folicul, al carui conținut este aspirat.
Materialul aspirat contine lichid folicular și ovocite. Există și riscul de foliculi goi în care există doar lichid folicular fără ovocite, foliculi imaturi, când ovocitul este lipit de perete și extras cu dificultate după spălări repetate ale foliculului, sau foliculi postmaturi, care au eliminat deja ovocitul în peritoneu.
Manevra se efectueaza sub anestezie generala intravenoasa pentru a reduce disconfortul pacientei.
Etapa 3 – Fertilizarea ovocitelor
Partenerul este rugat sa dea proba de sperma in ziua recoltarii ovocitelor dupa o perioada de abstinenta de 2-5 zile. Fertilizarea ovocitelor recoltate are loc în aceeaşi zi. Spermatozoizii obtinuti dupa prepararea in laborator a spermei, sunt adăugaţi ovocitelor în mediul de cultură si fertilizarea are loc în mod spontan in laborator.
A doua zi, se va observa la microscop cate ovocite au fertilizat si cate din ele prezinta caracteristicile fertilizarii normale, adica doi pronuclei şi doi globuli polari.
Etapa 4 – Transferul embrionar
Embriotransferul îl reprezintă transferul embrionilor direct in cavitatea uterina prin intermediul unui cateter special sub ghidare ecografică. Embrionii impreuna cu mediul de cultură special vor fi transferați în uter. Această procedură se realizează fără a fi necesară anestezia. Embrionii nefolositi pot fi crioprezervati/ vitrificati.
Testul de sarcină, prin dozarea din sânge a βHCG, va fi efectuat la aproximativ 2 săptămâni de la data embriotransferului.
Rata de succes a fertilizarii in vitro variaza intre 25-40 %. La femeile cu varsta peste 40 ani rata de succes scade la 3-8 %.
De la prima procedura de fertilizare in vitro, in 1978, rata de succes a crescut considerabil, iar riscurile au scazut. Acest lucru da sperante cuplurilor care se confrunta cu infertilitate.