Îngrijirea preconcepţiei vă poate îmbunătăţi şansele de a rămâne însărcinată, de a avea o sarcină sănătoasă şi un copil sănătos. Dacă sunteţi activă sexual, discutaţi cu medicul dvs. despre sănătatea preconcepţiei dvs.
Îngrijirea preconcepţiei trebuie să înceapă cu cel puţin 3 luni până la 6 luni înainte să rămâneţi însărcinată. Unele femei însă au nevoie de mai mult timp pentru a-şi pregăti organismul pentru sarcină. Discutaţi şi despre sănătatea partenerului dvs.
Întrebaţi medicul despre:
- Administrarea de vitamine prenatale şi acid folic.
- Rezolvarea problemelor de sănătate, cum ar fi diabet, hipertensiune arterială, tiroidă, obezitate, depresie, tulburări de alimentaţie şi astm. Aflaţi în ce mod sarcina poate afecta sau poate fi afectată de problemele de sănătate pe care le aveţi.
Diabetul
Dacă aveţi diabet trebuie să-l ţineţi sub control. Sarcina măreşte riscul de apariţie a diabetului şi poate fi destul de dificil pentru o mamă care suferă deja de diabet.
- Este mai probabil ca femeia să sufere un avort sau să dea naştere unui făt mort.
- Nivelul ridicat al zahărului din sânge este foarte nociv în special fătului în prima parte a sarcinii. O cantitate prea mare de glucoză în sânge poate cauza malformaţii congenitale. Fătul prezintă o probabilitate de 2 până la 4 ori mai mare să aibe malformaţii congenitale decât alţii. Malformaţiile cardiace şi ale tubului neural sunt mai întâlnite la bebeluşii născuţi de mame cu diabet.
- Bebeluşul are toate şansele să fie foarte mare (4000 gr sau mai mult). Acest lucru face naşterea pe cale vaginală
Hipertensiunea arterială
Dacă aveţi hipertensiune arterială înainte de sarcină, trebuie să v-o monitorizaţi cu grijă în timpul sarcinii.
Dacă luaţi medicamente pentru hipertensiune, întrebaţi medicul dacă ar trebui să schimbaţi cantitatea de medicamente pe care le luaţi sau să opriţi adminsitrarea lor în timpul sarcinii.
Experţii recomandă în prezent evitarea în timpul sarcinii a inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) şi a antagoniştilor de receptor de angiotensină II (AII); alte medicamente pentru hipertensiune pot fi administrate. Cu toate acestea, nu opriţi sau schimbaţi medicamentele dacă medicul dvs. nu vă recomandă aceasta.
Afecţiuni ale tiroidei
Testul constă într-o analiză a sângelui ce vă măsoară hormonul stimulant al tiroidei (HST). Hipertiroidismul este asociat cu tahicardia, greutate mică pentru vârsta gestaţională, naştere prematură, naşterea unui făt mort şi posibile malformaţii congenitale lăsate netratate. Hipotiroidismul este critic pentru dezvoltarea creierului fătului.
Hipotiroidismul mamei netratat poate duce la afectări ale creierului fătului. Netratate, bolile tiroidei pot cauza de asemenea infertilitate sau avort.
Anemia
O hemoleucogramă completă (CBC) vă poate măsura hemoglobina, numărul globulelor roşii & albe şi trombocitele. Anemia poate cauza slăbicune şi oboseală în timpul sarcinii. Deficienţa de fier este cauza cea mai comună a anemiei, dar nu este singura cauză. Cerinţele de fier cresc semnificativ atunci când sunteţi însărcinată.
Puteţi face anemie şi dacă nu aveţi destul acid folic sau vitamina B12, prin pierderi de sânge sau din cauza unor boli de sânge moştenite, cum ar fi anemia drepanocitară. Tratamentul anemiei depinde de cauză.
Medicamentele pe care le luaţi, inclusiv cele fără reţetă, fitoterapeutice şi cele cu reţată de la medic şi suplimentele alimentare.
Unele medicamente luate în timpul sarcinii cauzează malformaţii congenitale. Exemple sunt isotretinoinul (folosit pentru tratarea acneei severe), unele anticonvulsive, litiu, unele antibiotice (cum ar fi streptomicina, kanamicina şi tetraciclina, talidomida, warfarina şi inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) (dacă sunt luaţi în ultimele două trimestre de sarcină).
Administrarea de medicamente ce blochează acţiunile acidului folic, cum ar fi metotrexatul imunosupresor sau antibioticul trimetoprim, pot de asemenea cauza malformaţii congenitale. O deficienţă de acid folic măreşte riscul naşterii unui bebeluş cu o malformaţie congenitală. La începutul sarcinii, femeile sunt întrebate dacă iau astfel de medicamente.
Moduri de îmbunătăţire a sănătăţii generale
cum ar fi atingerea unei greutăţi normale, alegerea unei alimentaţii sănătoase, activitate fizică, îngrijirea danturii şi a gingiilor, reducerea stresului, renunţarea la fumat şi evitarea consumului de alcool şi droguri recreaţionale.
- Având un exces de greutate sau o greutate sub cea normală vă expuneţi riscului sporit de a avea probleme în timpul sarcinii.
- Consumul de alcool: Creşte riscul de retard mental. De asemenea, este posibil sindromul de alcoolism fetal.
- Fumatul: Creşte riscul de a da naştere unui făt mort şi riscul unor complicaţii în timpul sarcinii, cum ar fi travaliul prematur, placenta previa, ruperea placentară şi ruperea prematură a membranelor. Fătul nu poate creşte atât cât se aşteaptă să crească şi copiii pot prezenta probleme comportamentale şi retard mental.
- Cocaina: Creşte riscul separării premature a placentei (ruperea placentară), al naşterii premature şi al naşterii unui făt mort. Este posibil ca fătul să nu poată creşte atât cât se aşteaptă să crească.
Cum puteţi evita îmbolnăvirile.
- Pericole la locul de muncă sau acasă ce v-ar putea dăuna dvs. sau bebeluşului dvs.
- Probleme de sănătate întâlnite în familia partenerului dvs. sau în familia dvs.
- Problemele pe care le-aţi avut în sarcinile anterioare.
- Analizele pe care să le faceţi, cum ar fi:
- Hemoleucograma completă
- Test de urină
- Urocultura
- Analiza secreţiei vaginale
- Test Papanicolau
- TESTUL TORCH. Testul „TORCH” reprezintă un grup de analize de sânge ce determină titrul de anticorpi, ce măsoară prezenţa de anticorpi împotriva unui grup specific de boli infecţioase şi concentraţia lor în sânge. TORCH, un acronim pentru un grup special de infecţii, poate fi stabilit la o femeie în timpul sarcinii cu consecinţe dezastruoase pentru copil. Toate sunt grupate împreună deoarece ele pot cauza o mulţime de malformaţii congenitale simptomatice la nou-născuţi, numite colectiv sindromul TORCH. Grupul „TORCH” de infecţii include:
- Infecţia cu toxoplasmă, numită şi toxoplasmoza.
- Alte infecţii, cum ar fi hepatita B, hepatita C, sifilisul şi varicelă-herpes zoster, SIDA
- Rubeola
- Citomegalovirusul sau CMV
- Virusul herpes simplex, cauza herpesului genital
Infecţiile TORCH pot afecta pe oricine; copii, bărbaţi şi femei care nu sunt însărcinate pot avea aceste infecţii. Cu toate acestea, importanţa lor constă în faptul că pot fi transmise fătului atâta vreme cât este în uter. Atunci când o viitoare mamă este expusă în primele 5 luni de sarcină, pot apărea complicaţii fetale grave.
- Avort
- Greutate mică pentru vârsta gestaţională sau SGA.
- Boli cardiare congenitale (copilul se naşte cu malformaţii ale inimii)
- Cataractă (opacifierea cristalinului ochiului), orbire sau alterarea semnificativă a vederii.
- Alterarea auzului, inclusiv surzenia.
- Microcefalia (dimensiune mică a capului copilului).
- Retard mental sau alte probleme de învăţare, comportamentale sau emoţionale.
- Număr redus de globule roşii (anemie).
- Ficat sau splină mărit/ă.
- Pneumonie.
- Iritaţii ale pielii – de obicei de culoare roşu-purpuriu sau maroniu.
- Complicaţii ale sistemului nervos central (encefalită, depozite de calciu în ţesuturile creierului şi convulsii).
- Icter.
- Pe lângă aceste simptome, fiecare din infecţiile TORCH îşi are propriile caracteristici diferenţiindu-se grupul de simptome la nou-născuţi.
Examinarea sânilor, în special dacă aveţi peste 35 de ani
Consiliere genetică
Discutaţi cu medicul dvs. despre istoricul sănătăţii familiei dvs. şi a partenerului dvs. înainte de a rămâne însărcinată. Aceste informaţii îl poate ajuta pe medicul dvs. să afle riscurile genetice pe care le puteţi prezenta.
În funcţie de factorii dvs. de risc genetici, medicul dvs. v-ar putea recomanda să consultaţi un specialist în genetică. Unele motive pentru care cineva sau un cuplu ar putea căuta consiliere genetică sunt:
- Un istoric familial al unei afecţiuni genetice, malformaţie congenitală, modificări cromozomiale sau cancer
- Una sau mai multe pierderi de sarcini, naşterea unui făt mort sau a unui copil care a decedat ulterior
- Un copil cu o problemă moştenită cunoscută, malformaţie congenitală sau handicap intelectual
- O femeie însărcinată sau care plănuieşte să rămână însărcinată la 35 de ani sau mai în vârstă
- Rezultatele analizelor ce sugerează prezenţa unei afecţiuni genetice
- Riscul crescut de a face sau de a deceda dintr-o afecţiune genetică din cauza antecendentelor etnice
- Rudele de sânge care vor să conceapă copii împreună
Testele genetice pentru bolile moştenite:
- Testarea genetică pentru modificări ale hemoglobinei
- Testul purtătorilor de fibroză chistică
sursa foto: unsplash.com